Ενέργεια

Η δημόσια εγγραφή της Aramco είναι ευάλωτη στους Ρώσους - Η σύνοδος του ΟΠΕΚ και oι αδυναμίες της τιμολόγησης

tags :
Η δημόσια εγγραφή της Aramco είναι ευάλωτη στους Ρώσους - Η σύνοδος του ΟΠΕΚ και oι αδυναμίες της τιμολόγησης
Για να πάρει την καλύτερη τιμή για τις μετοχές της Aramco, το Ριάντ πρέπει να σταματήσει την αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg
Στη χρηματοδότηση ο χρόνος είναι "χρυσός". Αν γίνουν οι σωστές κινήσεις τότε έχετε τους επενδυτές στα χέρια σας. Αν όμως γίνουν λάθη η επακόλουθη σιωπή θα είναι επώδυνη.
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε τελικά  να ξεκινήσει την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco.
Με μια παράξενη συγκυρία, η τιμή των μετοχών θα καθοριστεί την ίδια ημέρα που ο ΟΠΕΚ συναντάται για να αποφασίσει το επόμενο βήμα της στρατηγικής του για στήριξη της τιμής του αργού.
Το Ριάντ για να πάρει την καλύτερη τιμή για τις μετοχές της Aramco, θα πρέπει να σταματήσει η αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου.
 Ωστόσο, αυτό την αφήνει στο έλεος την ομάδας των χωρών του ΟΠΕΚ + που δεν έχουν κάνει αυτά που τους αναλογούν στην περικοπή παραγωγής για να αυξήσουν την τιμή: τη Ρωσία και το Ιράκ, οι οποίοι προτιμούσαν να αφήσουν τους Σαουδάραβες να φέρουν το βάρος μαζί με τους συμμάχους τους το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η αρχική τιμή για τις μετοχές της Aramco θα καθοριστεί παράλληλα με τη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ
Το βασίλειο και οι τραπεζίτες του βρίσκονται σε ένα δύσκολο σημείο καθώς προσπαθούν να πείσουν τους πιθανούς επενδυτές της Aramco ότι η εταιρεία δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά με το βάρος των περικοπών παραγωγής.
 Αυτό θα ήταν μια σκληρή πώληση στις καλύτερες εποχές. είναι ακόμη πιο δύσκολο κατά την προετοιμασία της συνάντησης του ΟΠΕΚ, η οποία ίσως χρειαστεί να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής πέρα από το Μάρτιο του 2020 και ακόμη και να τις εμβαθύνει.
 Ενώ είναι σημαντικό για την Aramco να βάλει ένα όριο κάτω από την τιμή του αργού, ενώ είναι επίσης σημαντικό ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή.
Η Μόσχα και η Βαγδάτη θα έχουν πλήρη επίγνωση της πίεσης που ασκείται στο βασίλειο για να υποστηρίξει την τιμή λόγω της επικείμενης δημόσιας εγγραφής.
Εάν αρνηθούν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ξέρουν ότι ο Ριάντ θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα.
Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει περισσότερο από το διπλάσιο την παραγωγή από όσα υποσχέθηκε, ενώ η Ρωσία δεν εκπληρώνει το στόχο της και άλλοι δεν έχουν συμμορφωθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει τους Σαουδάραβες, δημιουργώντας μια θετική εικόνα …όσο μπορεί.
Υποστηρίζει ότι το επόμενο έτος είναι "πιο φωτεινό" για τους παραγωγούς όσον αφορά τις υποστηρικτικές ειδήσεις για την τιμή του αργού πετρελαίου, με "δυναμικό ανοδικής τάσης που μπορεί πραγματικά να εκπλήξει την αγορά".
Η Κίνα και οι ΗΠΑ στρέφονται προς μια μερική διευθέτηση της εμπορικής τους διαφοράς, δημιουργώντας  για ώθηση στη ζήτηση, αν και δύσκολο να βασιστεί στις ιδιοτροπίες του Προέδρου Donald Trump.
Ταυτόχρονα το αμερικανικό σχιστολιθικό οδεύει προς  το τέλος, αφαιρώντας κάποια υπερβολική προσφορά από την αγορά.
 Ωστόσο, το επόμενο έτος θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής από άλλα κράτη εκτός ΟΠΕΚ + όπως η Νορβηγία, η Βραζιλία και η Γουιάνα.
Ο δεύτερος βραχίονας των ΗΠΑ από σχιστόλιθο έρχεται στο τέλος, καθώς οι καταστροφές διάτρησης και η ανάπτυξη της παραγωγής βρίσκονται σε παρακμή.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει για τις περικοπές στην παραγωγή αλλά η επικείμενη IPO δεσμεύει τα χέρια της.
 Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας ήδη αντιμετωπίζει τις  περικοπές στην παραγωγή.
Και η πίεση που ασκούν οι Σαουδάραβες δεν θα λήξει στις 5 Δεκεμβρίου, την ημέρα καθορισμού των τιμών IPO και της συνάντησης του ΟΠΕΚ.
Μόλις οι μετοχές αυτές τιμολογηθούν, το βασίλειο δεν μπορεί να αφήσει να υποχωρήσουν.
Αυτό είναι μόνο το πρώτο πακέτο μετοχών που πιθανόν να πωληθεί.
 Μια κακή απόδοση τώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει θανάσιμα το ενδιαφέρον για οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης