Αναλύσεις

Οι αποτιμήσεις της Saudi Aramco χάνουν τον στόχο των 2 τρισ δολ - Πιέσεις στους επενδυτές για να τοποθετηθούν

tags :
Οι αποτιμήσεις της Saudi Aramco χάνουν τον στόχο των 2 τρισ δολ - Πιέσεις στους επενδυτές για να τοποθετηθούν
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η αποτίμηση της Aramco θα φθάσει στα 2 τρισεκ. δολάρια δεν θα επιβεβαιωθούν
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η αποτίμηση της Aramco θα φθάσει στα 2 τρισεκ. δολάρια δεν θα επιβεβαιωθούν, ίσως η δίκαιη της αξία να κινείται κάτω από 1,5 τρισεκ. δολάρια.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας εκφοβίζει και εκβιάζει τους πλούσιους στη χώρα να επενδύσουν τα χρήματά τους στο IPO στην δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαιοειδών διεθνώς.
Η Aramco για να δελεάσει τους επενδυτές ανακοίνωσε ότι θα διανείμει ακόμη μεγαλύτερα μερίσματα.
Η διοίκηση της Aramco υπογράμμισε τη δυνατότητα πρόσθετης διανομής μερισμάτων στους μετόχους, ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεση.
Ωστόσο, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες είναι επιφυλακτικές με την Aramco, καθώς αποτιμούν κάτω από τα 2 τρισεκ. δολάρια.
Η Bank of America, για παράδειγμα, λέει ότι η εταιρεία μπορεί να αξίζει από 1,2 τρισεκ. δολάρια έως 2,3 τρισεκ. δολάρια, ωστόσο το εύρος αυτής της αποτίμησης είναι πολύ μεγάλο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αποτίμηση της Aramco θα κινηθεί πέριξ των 1,7 τρισεκ. δολαρίων.
Αλλά ακόμη και αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να είναι υπερβολικά αισιόδοξη.
 Η Κίνα μπορεί να επενδύσει 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, αλλά από την οπτική της Κίνας, η επένδυση εξυπηρετεί γεωπολιτικούς στόχους περισσότερο από οποιοδήποτε οικονομικό αποτέλεσμα.
Παρά τα τεράστια κέρδη της Aramco υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Επιτυχημένο IPO είναι αυτή που αυξάνει την απόδοση στους επενδυτές, όχι εκείνη που στοχεύει στην υψηλότερη αποτίμηση ανέφερε η Alliance Bernstein η οποία υποστηρίζει ότι η πραγματική αποτίμηση της Aramco είναι πολύ κάτω των 1,5 τρισεκ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης