Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Θα ξεπεράσει τα 24 GW η εγκατεστημένη ισχύς αποθήκευσης το 2020 - Η ψηφιακή τεχνολογία και το blochain

Θα ξεπεράσει τα 24 GW η εγκατεστημένη ισχύς αποθήκευσης το 2020 - Η ψηφιακή τεχνολογία και το blochain
H αποθήκευση όσο και η ψηφιοποίηση ξεκλειδώνουν έναν εντελώς νέο κόσμο ευκαιριών για την ηλιακή ενέργεια
Κατά 80% αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη το 2019 και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 24 GW το 2020, σύμφωνα με το PV-Europe.
Μάλιστα, η αποθήκευση ενέργειας είναι η καινοτόμος τεχνολογία του μέλλοντος που προσφέρει ηλιακή ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από το αν ο ήλιος λάμπει ή όχι.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τεχνολογία blockchain, της οποίας οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Σε διεθνές επίπεδο, οι συμβατικοί καταναλωτές (consumers), που άλλοτε είχαν έναν στατικό ρόλο στην ενεργειακή αλυσίδα, πλέον μετασχηματίζονται όλο και περισσότερο σε ενεργούς καταναλωτές και ταυτόχρονα παραγωγούς (prosumers), που διαθέτουν φωτοβολταϊκά στέγης ή μικρές ανεμογεννήτριες. Σταδιακά, αναμένεται να ενισχύεται και η δυνατότητα για αποθήκευση της ενέργειας.
Παράλληλα, οι έξυπνοι μετρητές που αναπτύσσονται σε αρκετές χώρες, επιτρέπουν στους καταναλωτές να μετατοπίζουν χρονικά ή να αυξομειώνουν την κατανάλωσή τους ανάλογα με τις τιμές που ανακύπτουν στην αγορά.
Κατ’ επέκτασιν, γίνεται αντιληπτό πως τόσο η αποθήκευση όσο και η ψηφιοποίηση ξεκλειδώνουν έναν εντελώς νέο κόσμο ευκαιριών για την ηλιακή ενέργεια, επιτρέποντας στις τεχνολογίες PV να αξιοποιηθούν πλήρως.

Ψηφιακή ενέργεια και αποθήκευση

Στις 5-6 Νοεμβρίου, πάνω από 300 συμμετέχοντες έδωσαν το παρών στο μοναδικό ευρωπαϊκό γεγονός με θέμα «Digital Solar & Storage» στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση συγκέντρωσε στελέχη υψηλού επιπέδου, ψηφιακούς καινοτόμους, προμηθευτές λύσεων αποθήκευσης και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής για να συζητήσουν τα τελευταία επιχειρηματικά μοντέλα και τις τάσεις της αγοράς που διαμορφώνουν τον κόσμο της Νέας Ενέργειας. Τα θέματα περιελάμβαναν ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία blockchain, λύσεις αποθήκευσης και ηλιακή κινητικότητα.
«Η ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ψηφιοποίησης και αποθήκευσης θα είναι μερικές από τις σημαντικότερες τεχνολογίες στα προσεχή χρόνια για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ευελιξίας των ενεργειακών συστημάτων και την επίτευξη των ενεργειακών στόχων» είπε χαρακτηριστικά ο Ditte Juul Jørgensen, σημαντικό στέλεχος στον τομέα της ενέργειας, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες

Η Walburga Hemetsberger, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή ηλιακή αγορά αυξάνεται τρομερά αυτό το έτος και αναμένεται να προσθέσει περίπου 20GW, κάτι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Για να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία, είναι σημαντική η εφαρμογή φιλόδοξων σχεδίων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης