Διεθνή

Μεγάλη αισιοδοξία στις ΗΠΑ για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

tags :
Μεγάλη αισιοδοξία στις ΗΠΑ για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν να αρθούν κατά φάσεις οι επιπλέον δασμοί που επέβαλαν ο ένας στον άλλο
Την θέση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «πάρα πολύ αισιόδοξη» για την προοπτική επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με αυτή της Κίνας «σύντομα» διατύπωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Stephanie Grisham.
«Δεν μπορώ να προκαταβάλω τις συνομιλίες με την Κίνα, αλλά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα» τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News η Grisham.
Οι δύο πλευρές φέρονται να αποφάσισαν να αρθούν κατά φάσεις οι επιπλέον δασμοί που επιβλήθηκαν από τη μια στην άλλη εάν κλειστεί καταρχήν συμφωνία για το εμπόριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες σε αμφότερες τις κυβερνήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Πέμπτη 7/11 το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει η άρση των δασμών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ Αμερικάνος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι αυτή η άρση των δασμών κατά φάσεις θα είναι μέρος της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που θα κληθούν να υπογράφουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας, Xi Jinping.
Ωστόσο αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιτυχία των διαπραγματεύσεων και η λήξη του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Peter Navarro, συμβούλου για θέματα εμπορίου του Λευκού Οίκου.
«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία αυτή τη στιγμή που να άρει τους υπάρχοντες δασμούς ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Απλά διαπραγματεύονται δημόσια, προσπαθώντας να ωθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση» υποστήριξε από την πλευρά του ο Navarro, την ώρα που και αρκετοί άλλοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην άρση των δασμών, οι οποίοι είναι και το βασικό όπλο της κυβέρνησης Trump κατά του Πεκίνου.
Πάντως και σε μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης που ενισχύει την αισιοδοξία για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε χθες πως τα κινεζικά τελωνεία και το υπουργείο Γεωργίας μελετούν να άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλλει στην εισαγωγή πουλερικών από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η Κίνα είχε απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές πουλερικών και αυγών από τις ΗΠΑ από το 2015.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Πεκίνο πιέζει τις ΗΠΑ έτσι ώστε να αρθούν όλοι οι δασμοί το συντομότερο δυνατό.
Εάν πάντως οριστικοποιηθεί και υπογραφεί καταρχήν συμφωνία, αναμένεται ότι θα συμπεριλαμβάνει την ακύρωση δασμών που έχει αναγγελθεί πως θα επιβληθούν τη 15η Δεκεμβρίου σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά αγαθά αξίας 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και παιγνιδιών.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συμφωνία ίσως υπογραφεί πριν από τα τέλη του χρόνου από τους προέδρους Trump και Xi.
Μάλιστα τα σενάρια για τον τόπο υπογραφής της συμφωνίας είναι άπειρα, με ένα από αυτά να αναφέρει το Λονδίνο, όπου οι δύο ηγέτες μπορεί να συναντηθούν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 3 με 4 Δεκεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης