Ηλεκτρισμός

Θ.Σαββάκης: Πυρετώδεις προετοιμασίες για εκκίνηση της αγοράς παραγώγων πριν το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Θ.Σαββάκης: Πυρετώδεις προετοιμασίες για εκκίνηση της αγοράς παραγώγων πριν το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Ο πρόεδρος της ΕΧΕ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας προσβλέπει σε μείωση του κόστους ηλ. ενέργειας με την έναρξη του Target Model
Σε μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις επιχειρήσεις, προσβλέπει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Θανάσης Σαββάκης, ο οποίος προαναγγέλλει τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς παραγώγων προϊόντων νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020, που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για την πλήρη ενεργοποίηση των αγορών του Target Model.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΧΕ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας της αγοράς παραγώγων περί τα τέλη του καλοκαιριού του 2020, με υποκείμενη αγορά τη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης, το Χρηματιστήριο Ενέργειας προσαρμόζεται στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για εκκίνηση της συγκεκριμένης αγοράς νωρίτερα και μάλιστα πριν τη μετάβαση στη νέα Αγορά Επόμενης Ημέρας.
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς, αναφέρει χαρακτηριστικά, για την έναρξή της με υποκείμενη αγορά τον υφιστάμενο Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό».

Σε ΡΑΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι φάκελοι αδειοδότησης

Πρέπει να σημειωθεί εδώ το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει τη λειτουργία της αγοράς προθεσμιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση ενέργειας εντός του Φεβρουαρίου του 2020 και μάλιστα στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα και δυνατότητα επιβολής προστίμων από τη ΡΑΕ σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε περίπτωση που διαπιστωθούν καθυστερήσεις.
Ο κ. Σαββάκης, στη συνέντευξη του υπενθυμίζει ότι το Μοντέλο-Στόχος (target model) προβλέπει τέσσερις αγορές: Την Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά (Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ), την Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης. Η τελευταία ανήκει στις αρμοδιότητες του ΑΔΜΗΕ, ενώ το ΕΧΕ θα λειτουργεί τις πρώτες τρεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΧΕ, σε ό,τι αφορά την Αγορά Παραγώγων έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του Κανονισμού του ΕΧΕ και έχει επεκταθεί ο Κανονισμός της ATHEXClear. Επίσης, έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενοι φάκελοι αδειοδότησης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ & Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), ενώ εκπονούνται οι τεχνικές αποφάσεις που παρέχουν όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των αγορών και γίνονται πολλαπλές εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναντήσεις, ώστε να προετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στο στάδιο εσωτερικών δοκιμών οι πληροφοριακές πλατφόρμες

Σε ό,τι αφορά την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, στο ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή τόσο του Κανονισμού Λειτουργίας όσο και του Κανονισμού Εκκαθάρισης.
Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε από τις οκτώ μεθοδολογίες που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας και απαιτούν την έγκριση της ΡΑΕ, ενώ ολοκληρώνονται οι υπόλοιπες τρεις. Έχουν εκπονηθεί οι τρεις τεχνικές αποφάσεις του Κανονισμού Εκκαθάρισης που απαιτούν την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Τέλος για τις νέες πλατφόρμες λογισμικού που απαιτούνται για τη λειτουργία των αγορών, ο κ. Σαββάκης σημειώνει ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη και πλέον βρίσκονται στο στάδιο εσωτερικών δοκιμών.

Ακριβότερη η ελληνική έναντι των αγορών των όμορων χωρών

Σχολιάζοντας τους προβληματισμούς ότι η «χρηματιστικοποίηση» του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους κερδοσκοπίας πάνω σε ένα βασικό αγαθό, ενώ η ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος του ρεύματος, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΧΕ επισημαίνει τα εξής:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το γεγονός ότι το αγαθό είναι βασικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη εύρυθμων και αποδοτικών αγορών. Η ελληνική αγορά είναι ήδη συνδεδεμένη με άλλες αγορές, μέσω των ελληνικών διασυνδέσεων. Το μοντέλο-στόχος και η επερχόμενη σύζευξη τιμών θα αυξήσει την αλληλεπίδραση και θα οδηγήσει στην επιθυμητή ενοποίηση. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι προεξοφλούν αυξήσεις στο κόστος ενέργειας λόγω της σύζευξης, ειδικά όταν στην Ελληνική χονδρική αγορά επικρατούν, κατά μέσο όρο, υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις όμορες αγορές».

Σε εκκίνηση οι διαδικασίες σύζευξης με τη βουλγαρική αγορά

Ο κ.Σαββάκης επιβεβαιώνει ακόμη το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2020 αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών σύζευξης της ελληνικής με την ιταλική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχουν αρχίσει και οι διαδικασίες για τη βουλγαρική, που αναμένεται να τελεσφορήσουν το 2021.
Σχολιάζοντας το πώς επιδρά στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ.Σαββάκης υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές που επικρατούν στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υπερδιπλάσιες.
Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν ότι η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αξίζει να συγκρίνουμε τις τιμές που ισχύουν για το βιομηχανικό ρεύμα σε χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, για να καταδειχθεί ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα που έχει η εγχώρια βιομηχανία σε όρους ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, μια ενεργοβόρα βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει 66 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στο Βέλγιο η αντίστοιχη τιμή είναι 49,7 ευρώ, στη Γαλλία 42 ευρώ, στην Ολλανδία 39,4 και στην προηγμένη βιομηχανικά Γερμανία 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λυθεί αν πραγματικά θέλουμε να ενισχυθεί στην πράξη η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας» καταλήγει.
  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης