Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: «Παράθυρο» έναρξης της ιδιωτικοποίησης πριν την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού

ΔΕΠΑ: «Παράθυρο» έναρξης της ιδιωτικοποίησης πριν την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού
Ανοικτό το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στα data room των δύο διαγωνισμών, πριν τελειώσει η διαδικασία της μερικής διάσπασης
Τη δυνατότητα επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, καθώς αναφέρει πως η έναρξη των δύο διαγωνισμών μπορεί να γίνει πριν από την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της υφιστάμενης εταιρείας
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, «η διαδικασία διάθεσης των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης της υφιστάμενης ΔΕΠΑ».
Βέβαια, όπως προστίθεται, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης τελεί υπό τον όρο της προηγούμενης ολοκλήρωσης της διάσπασης.

Έναρξη στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020

Σύμφωνα με την αναφορά που είχε γίνει για το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο νόμου, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παραπάνω ρύθμιση στο σχέδιο νόμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η «πρεμιέρα» να γίνει ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο εταιρικός μετασχηματισμός.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει ποια ακριβώς asset θα «περάσουν» στις δύο εταιρείες, από τη στιγμή που ψηφισθεί από τη Βουλή θα υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν να προετοιμάζονται τα data room για τις δύο εταιρείες, αλλά και οι διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Έτσι, μετά τη δημοσίευση των προσκλήσεων και την υποβολή ενδιαφέροντος, μέσω των data room οι υποψήφιοι επενδυτές για τη διεκδίκηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα, αντίστοιχα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα, πριν τελειώσει η διαδικασία της απόσχισης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι «μνηστήρες» θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, ώστε να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για τις εταιρείες και έτσι να ανοίξει ο δρόμος υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Ο επιμερισμός των asset

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο της μερικής απόσχισης, στη νεοσυσταθείσα ΔΕΠΑ Υποδομών θα «περάσουν» ανάμεσα σε άλλα οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις ΕΔΑ Αττική, Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας και λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), η κυριότητα των δικτύων διανομής, καθώς και το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στη ΔΕΠΑ.
Στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, που επίσης θα δημιουργηθεί, θα μεταβιβασθούν μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στα έργα που αναπτύσσονται από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (αγωγοί IGI Poseidon και EastMed), καθώς και τα έργα που αναπτύσσονται από την κοινοπραξία ICGB AD (ο αγωγός IGB).
Τέλος στην υφιστάμενη εταιρεία, που θα μετονομασθεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα διατηρηθούν μεταξύ άλλων η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής, η εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα (είτε μέσω αγωγών είτε LNG) μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ, η δραστηριότητα ανεφοδιασμού οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και η χρήση CNG ή LNG για τελικούς πελάτες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης