Φυσικό Αέριο

Στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων η συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης – Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας οι δεσμεύσεις χωρητικότητας στα διακρατικά πρότζεκτ

Στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων η συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης – Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας οι δεσμεύσεις χωρητικότητας στα διακρατικά πρότζεκτ
Στην ΔΕΠΑ Υποδομών περνούν τα project συμπιεσμένου φυσικού αερίου και small scale LNG
Στην Εταιρεία όπου θα υπαχθούν τα διακρατικά project της ΔΕΠΑ, και η οποία θα ονομαστεί ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, θα «περάσει» και η προοπτική συμμετοχής στο πλωτό terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.
Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση χωρητικότητας στο terminal, όπως και στον IGB, θα «περάσει» στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ειδικότερα για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, στο σχέδιο νόμου αναγράφεται: «Στον εν λόγω κλάδο περιλαμβάνονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία ή στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit – FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».

Στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα ενταχθούν επίσης: «Το σύνολο των δραστηριοτήτων διεθνών έργων που διατηρεί η υφιστάμενη ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών εταιρειών της, στις οποίες περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στα διεθνή έργα που αναπτύσσονται από την Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ A.E. και περιλαμβάνουν τη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας (IGI) και τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), τα έργα που αναπτύσσονται από την ICGB AD όπου συμμετέχει έμμεσα η ΔΕΠΑ Α.Ε. δια της Υ.Α.Φ.Α. ΠΟΣΕΙΔΩΝ A.E. και περιλαμβάνουν το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και τα έργα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης μελλοντικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε εταιρείες που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη, την κατασκευή ή τη διαχείριση έργων υποδομών διασύνδεσης με γειτονικές χώρες».

Ο έτερος κλάδος που θα διασπαστεί είναι αυτός των Δικτύων, τα οποία θα υπαχθούν στην επίσης Νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί,την ΔΕΠΑ Υποδομών.
Έτσι, εντός της ΔΕΠΑ Υποδομών θα βρεθούν: Οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ Α.Ε. στις εταιρείες διαχείρισης των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.), Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.) και λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ Α.Ε.), η κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. επί των παγίων των Δικτύων Διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ Α.Ε. και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας ΥΦΑ.
Εξαιρούνται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Στην υφιστάμενη επιχείρηση, που θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα παραμείνει ο κλάδος Εμπορίας. Επομένως, θα διατηρήσει τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην ΕΠΑ Αττικής ΑΕ, την εισαγωγή φυσικού αερίου στη Χώρα μέσω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε. είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή, την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός Συστημάτων Μεταφοράς ή Διανομής Φυσικού Αερίου, την εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, τον ανεφοδιασμό οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο μέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή μέσω συνεργαζόμενων δικτύων πρατηρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών συμβάσεων, και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON», την προμήθεια τελικών πελατών, μη συνδεδεμένων σε Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό ή σε Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή ΥΦΑ, μεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε κινητήρες μέσων θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς, την προμήθεια απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.
Επίσης, η εταιρεία θα διατηρήσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη, την επέκταση και τη λειτουργία της δραστηριότητας προμήθειας φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσμεύσεις ποσοτήτων στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερματικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης