Αναλύσεις

ΔΕΗ: Τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική Χατζηδάκη από τον S&P

ΔΕΗ: Τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική Χατζηδάκη από τον S&P
Η έκδοση ομολόγου με ευνοϊκό κουπόνι ο νέος μεγάλος στόχος της Επιχείρησης
Η πρώτη αυτή αναβάθμιση της ΔΕΗ πιστοποιεί την σωστή και αποτελεσματική κατεύθυνση που υιοθέτησε ο ΥΠΕΝ κ. Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μόλις ανέλαβε μετεκλογικά το Υπουργείο Ενέργειας.
Και ξεκάθαρα ανοίγει τον δρόμο στην προετοιμασία έκδοσης ομολόγου, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά, η έκθεση αναβάθμισης του S&P, ότι έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική ποιότητα της ελληνικής οικονομίας και η δυνατότητά της να χρηματοδοτείται από τις αγορές.
Προϊδεάζει μάλιστα για το Ebitda του 2019 στα 485 εκατ ευρώ και στον στόχο της απομόχλευσης στο προσχές διάστημα.
Το 2020 οι  εκτιμήσεις που έχουν οι ξένοι επενδυτές κατόπιν επαφών με την δίοκηση μιλούν για κέρδη 700-800 εκατ ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Παράλληλα η απομόχλευση θα στηριχτεί στην μερική ιδιωτικοποίηση του μειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, ο μετασχηματισμός του οποίου σημειωτέον δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση.
Το κρίσιμο ζήτημα για την αριθμητική της απομόλχευσης είναι ποιά θα είναι η αποτίμηση του νέου ΔΕΔΔΗΕ με τα πάγια που θα συμπεριληφθούν και θα μεταβιβασθούν σε αυτό το νέο εταιρικό σχήμα, τον νέο ΔΕΔΔΗΕ.
Σίγουρα όμως δημιουργείται ένα εταιρικό σχήμα η πώληση του οποίου θα λειτουργήσει υπέρ της ΔΕΗ και δεν θα έχουμε το φαινόμενο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, που έγινε κατά την προηγούμενη κυβέρνηση και αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων οτί δεν λειτούργησε υπερ της ΔΕΗ.
Ένας συνδυασμός παραγόντων λοιπόν θα είναι αυτός που θα βελτιώσει την κερδοφορία της επιχείρησης, αύξηση τιμολογίων, τέλος ΝΟΜΕ, κλείσιμο λιγνιτικών και θα συμβάλλει στην μείωση του δανεισμού με τα σημαντικά έδοδα από την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Aπό εκεί και πέρα αναμένεται να ακολουθήσει η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές που προφανώς θα γίνει μέσω συνδυασμένων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν και εξαγορές και συγχωνεύσεις με την συμμετοχή της RWE σε ρόλο κλειδί.
Προς το παρόν το άμεσο ζήτημα είναι με ποιό κουπόνι θα βγει το νέο ομόλογο της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης