Περιβάλλον

Dombrovskis: Η ΕΕ εξετάζει οικονομικά stress tests για τους κλιματικούς κινδύνους

Dombrovskis: Η ΕΕ εξετάζει οικονομικά stress tests για τους κλιματικούς κινδύνους
H εκτελεστική επιτροπή της EE  θα διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων (stress tests) και μέτρα για να αναγκάσει τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα αποθέματά τους για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο αντιπρόεδρος  της ΕΕ των χρηματοπιστωτικών της ΕΕ Valdis Dombrovskis  την Τετάρτη 6/11/2019.
Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή στην κλιματική πολιτική της ΕΕ, η οποία μέχρι τώρα επικεντρώθηκε στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν εθελοντικά πιο πράσινες πολιτικές.
Σύμφωνα με το Reuters ο Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και την αύξηση της άμυνας κατά των φυσικών καταστροφών και άλλων πιθανών οικονομικών ζημιών που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.
"Αυτό θα σημαίνει την εκτίμηση εάν πρέπει να κάνουμε οποιεσδήποτε κανονιστικές αλλαγές για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αναφορά και παρακολούθηση των κλιματικών κινδύνων", ανέφερε ο Dombrovskis.
Πρόσθεσε ότι η νέα επιτροπή, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο, θα εξετάσει επίσης τρόπους «ενσωμάτωσης των κινδύνων βιωσιμότητας στους μηχανισμούς παρακολούθησης και εποπτείας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως ο έλεγχος ακραίων καταστάσεων (stress tests)  και η ανάλυση σεναρίων».
Αυτός ο υψηλότερος έλεγχος θα μπορούσε να αναγκάσει ασφαλιστικές και τις άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τα αποθέματά τους έναντι των κλιματικών κινδύνων.
Η κίνηση θα είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να βοηθήσει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την αποκάλυψη των κλιματικών επιπτώσεων των επενδυτικών στρατηγικών των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων έχουν πρόσφατα συμφωνηθεί και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2021.
Τα πρότυπα της ΕΕ για το τι κάνουν «υπεύθυνη επένδυση» και ένα «πράσινο» ομόλογο βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και η ένωση μελετά να καταργήσει τη χρηματοδότηση έργων με ορυκτά καύσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Dombrovskis, ο οποίος ήταν επικεφαλής των οικονομικών της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια και ανανεώθηκε η εντολή του, δήλωσε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει επίσης πρότυπα για πράσινες υποθήκες και δάνεια για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.
Τα κτίρια ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ τα τρία τέταρτα από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών είναι ενεργειακά αναποτελεσματικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης