Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Standard & Poor's: Αναβάθμιση της ΔΕΗ στο «Β-» - Σταθερές οι προοπτικές

Standard & Poor's: Αναβάθμιση της ΔΕΗ στο «Β-» - Σταθερές οι προοπτικές
Η προηγούμενη αξιολόγηση της επιχείρησης ήταν στο «CCC+»
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ στο «Β-» από «CCC+» που ήταν πριν προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, συνέπεια και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με τις προοπτικές της επιχείρησης να χαρακτηρίζονται ως σταθερές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης προχωρά στην αναβάθμιση καθώς το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει, πλέον, την ικανότητα να εφαρμόσει με ορθό και σαφή τρόπο πρόγραμμα στήριξης της ΔΕΗ προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη.
Αυτό συμβαίνει γιατί, πέραν όλων των άλλων, έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική ποιότητα της ελληνικής οικονομίας και η δυνατότητά της να χρηματοδοτείται από τις αγορές.
Προστίθεται ακόμη ότι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι η αλλαγή της στρατηγικής της προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί σε ένα διαφορετικό «μείγμα» με αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αναφέρεται, όμως, ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης εξακολουθεί να εμφανίζεται αδύναμη κατά τη διάρκεια του τελευταίου 18μηνου, κάτι το οποίο κατέστη εμφανές και με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών για το α’ εξάμηνο του 2019.
Ο οίκος αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για τη ΔΕΗ θα φθάσουν στα 485 εκατ. ευρώ για το 2019 από 315 εκατ. που ήταν το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος θα παραμείνει σχετικά σταθερό στα 4,4 δισ ευρώ.
Το χρέος της εταιρείας, ως ποσοστό επί των λειτουργικών κεφαλαίων θα ενισχυθεί στο 6% με 7% στα τέλη του 2019, από 0% που ήταν το 2018 αλλά το χρέος σε σχέση με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα διαμορφωθεί στο 9 το 2019 από 13,5 που ήταν το 2018.
Πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου οι προσδοκίες  για ανάκαμψη των δεικτών πίστωσης υποστηρίζονται κυρίως από:

• Την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η οποία θα αυξήσει τα έσοδα της ΔΕΗ ανά πελάτη και θα προστατεύσει την εταιρεία έναντι  των τιμών του CO2 για όλους τους πελάτες. Κατανοούμε ότι οι προσαρμογές των τιμολογίων θα είναι σχεδόν ουδέτερες για τους πελάτες.
• Κατάργηση των νέο NOME (ρυθμιστικού μηχανισμού ειδικού σκοπού) από τον Οκτώβριο του 2019. Αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι σταδιακό, επειδή ορισμένες ποσότητες NOME θα πρέπει να παραδοθούν το 2019 και το 2020 από προηγούμενες δημοπρασίες.
Οι NOME ήταν ένας μηχανισμός που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πωλεί μέρος της παραγωγής της σε προγραμματισμένες δημοπρασίες (16% της ετήσιας ζήτησης για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019). Η τιμή σε πλειστηριασμό ήταν χαμηλότερη από τις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που είχε σημαντική επίδραση στο EBITDA της ΔΕΗ (€ 224 εκατ. Το 2018 και € 72 εκατ. Το 2017).
• Κατάργηση της επιβάρυνσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τον «Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» από 1 Ιανουαρίου 2019.
Οι σταθερές προοπτικές για τη ΔΕΗ αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου ότι η πιστωτική ποιότητα της εταιρείας παραμένει αδύναμη λόγω των αδύναμων δεδομένων της αγοράς, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα εάν η ΔΕΗ πληροί και τις δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ εξελίσσεται με επιτυχία και η εταιρεία αποδεικνύει την ικανότητά της να προχωρήσει σε απομόχλευση του ισολογισμού της.  Αυτό θα μας οδηγήσει να θεωρήσουμε τη θέση της ΔΕΗ ως βιώσιμη μακροπρόθεσμα. και
• Υπάρξει αναβάθμιση και της ελληνικής οικονομίας στο "ΒΒ".
Θα πάρουμε μια αρνητική δράση αξιολόγησης εάν αποδυναμωθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ, ειδικά αν η εταιρεία δεν εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις ανάγκες ρευστότητάς της μέσα στους επόμενους 12 μήνες ή ανακοινώσει μια επαναδιαπραγμάτευση ή κούρεμα του χρέους που θεωρούμε αναξιοπαθούντα χωρίς άμεση υποστήριξη από την κυβέρνηση.

ΔΕΗ: Απόλυτη ικανοποίηση από την αναβάθμιση

Η ΔΕΗ Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από  τον οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα από  CCC+  σε  Β-  με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν
σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο.
Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει:
-τις  τιμολογιακές  αναπροσαρμογές  από  την  1η  Σεπτεμβρίου  2019,  οι  οποίες,  όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές, καθώς και
-την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε την ΔΕΗ να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αναβάθμισης, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε  σημαντική  βελτίωση  της  λειτουργικής  κερδοφορίας  και  αποκλιμάκωση  του  δείκτη  Καθαρός Δανεισμός / EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018.  
Η  S&P  χαιρετίζει  την  απόφαση  της  κυβέρνησης για πλήρη  απολιγνιτοποίηση έως  το  2028  και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ  για  τον  μετασχηματισμό  της  παραγωγικής  της  βάσης,  με  μείωση  της  εξάρτησης  από  το λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.
Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

Με 27 - 30% οι ξένοι στην ΔΕΗ – Το αίνιγμα του Silchester

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ άλλαξε από την προεκλογική περίοδο και η τεχνική της εικόνα δείχνει ότι έχει αποκτήσει μια ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση από την στιγμή που ήλθε πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών.
Η αντίδραση κατά την χθεσινή συνεδρίαση κατά την οποία η μετοχή έχασε 3% και έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας ήταν απρόσμενη.
Η ανακοίνωση του Silchester όμως, ότι σε ένα από τα funds του έπεσε κάτω από 5% δημιούργησε ερωτήματα και δεν ήταν τόσο αμελητέα ή ασήμαντη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάσουν.
Ασφαλώς και η εταιρία διαχείρισης που έχει χτίσει μια θέση στην ΔΕΗ πάνω από 10% από την περίοδο του 2013 έχει δει να δοκιμάζονται τα νεύρα της σκληρά καθώς η υποχώρηση από τα 11 στα 1,40 ευρώ στην τελευταία 5ετία, της δημιούργησε τεράστιες υποαξίες.
Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες ότι η μακροχρόνια στρατηγική διακράτησης την οδήγησαν να δανείζει μετοχές στα funds που σόρταραν συστηματικά την μετοχή της ΔΕΗ.

H αλλαγή των προσδοκιών

Όμως εδώ και λίγους μήνες τα πράγματα άλλαξαν καθώς η αρχική προεκλογική προσδοκία μετετράπη σε ένα πρώτο αποφασιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με άμεσα οφέλη όπως η αύξηση εσόδων από την έμμεση άνοδο των τιμολογίων, η κατάργηση των  ΝΟΜΕ κ.α.
Το αποτέλεσμα είναι στην παρούσα φάση οι ξένοι να κατέχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 27-30% του συνόλου των μετοχών και να έχουν εισέλθει νέα κεφάλαια στους τελευταίους μήνες.

Ποιά η στρατηγική του Silchester;

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το Silchester και γιατί μείωσε έστω ελάχιστα την θέση του πουλώντας 200.000 περίπου μετοχές;
Πολλές μπορούν να είναι οι ερμηνείες. Θέλησε να ρευστοποιήσει κάποιο μικρό μέρος καθώς κλείνει τα βιβλία της χρονιάς;
Και γιατί αυτό έγινε σε ένα από τα funds που αναγκάστηκε να το αποκαλύψει πέφτοντας κάτω από το 5%.
Από την άλλη πλευρά αν ρίξει το ποσοστό του συνολικά κάτω από 10% και πάλι θα πρέπει να το δηλώσει.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ποιο είναι το μέσο κόστος του Silchester στην ΔΕΗ. Στην παρούσα φάση η τρέχουσα  τιμή της παλιάς μετοχής είναι τα 5,18 ευρώ, αφού ορίζεται από το άθροισμα της νέας μετοχής της ΔΕΗ (3,05) και εκείνης του ΑΔΜΗΕ (2,13).
Σε σχέση λοιπόν με το επίπεδο 5 - 6,5 που σε αυτό το εύρος ορίζεται το μέσο κόστος του Silchester, το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ασφάλεια, η απόκλιση από τις τρέχουσες αξίες δεν είναι πια πολύ μεγάλη.
Για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ έχει μεγάλη  σημασία τι θα κάνει ο μεγάλος αυτός θεσμικός παίκτης και τι εναλλακτικές επιλογές μπορεί να έχει μετά από 7 χρόνια φαγούρας, που κοντεύει να κλείσει για την εν λόγω μετοχή.
Λογικά με ένα σημαντικό πακέτο ανακοινώσεων που έρχεται για τον εταιρικό μετασχηματισμό  της εταιρίας, ένας τόσο υπομονετικός επενδυτής δεν θα πρέπει να τροφοδοτήσει πωλήσεις στην μετοχή.
Το γεγονός όμως, της έστω οριακής μείωσης του ποσοστού σε ένα από τα αμοιβαία του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποια στάση θα ακολουθήσει.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με την συμμετοχή της εταιρείας «Silchester International Investors LLP” (“Silchester”) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει ότι το συνολικό ποσοστό των πέντε (5) αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται η Silchester παραμένει υψηλότερο του 10%.
Η από 5.11.2019 ανακοίνωση της ΔΕΗ  αφορά στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Α.Ε. του «Silchester International Investors International Value Equity Trust», το οποίο είναι ένα (1) εκ των πέντε (5) παραπάνω αμοιβαίων κεφαλαίων της Silchester.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης