Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ στην «κούρσα» διεκδίκησης του ΣΔΙΤ ευρωζωνικών δικτύων

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ στην «κούρσα» διεκδίκησης του ΣΔΙΤ ευρωζωνικών δικτύων
Ο Διαχειριστής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών από τον περασμένο χειμώνα
Δύο εταιρείες από τον ενεργειακό κλάδο, δηλαδή η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, έδωσαν το «παρών» στην προκήρυξη για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB).
Σύμφωνα με την επίσημη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο εταιρείες περιλαμβάνονται στους 10 συμμετέχοντες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Η παρουσία του ΑΔΜΗΕ είναι απόρροια της «εισόδου» του από τον περασμένο χειμώνα στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της 100% θυγατρικής του Grid Telecom, με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προκήρυξη.
Η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, παρέχει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους.

Δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ μήκους 2.500 χλμ

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, όπως για παράδειγμα με τις νέες νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι οποίες εμπεριέχουν και οπτικές ίνες. 
Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, παρέχοντας έτσι εναλλακτικές οδεύσεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή της ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη απόπειρα της εταιρείας για «είσοδο» στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της επιχείρησης στις 15 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που ανακηρυχθεί ανάδοχος, θα προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού για την υλοποίηση του έργου.  

Προϋπολογισμός 700 εκατ. ευρώ

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.
Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps,  σε περιοχές της χώρας που δεν σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθεί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. 
Περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης