Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

ΔΕΠΑ: Κέρδη 48 εκατ ευρώ στο 9μηνο παρά την μείωση πωλήσεων

tags :
ΔΕΠΑ: Κέρδη 48 εκατ ευρώ στο 9μηνο παρά την μείωση πωλήσεων
Η κάμψη ανήλθε σε 34% και οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική κατανάλωση
Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 34% οι ποσότητες που διέθεσε η εταιρεία στην αγορά, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης χρονιάς.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 502 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, έναντι 759 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2018, με κύρια αιτία την ελάττωση στην τροφοδοσία του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής καθώς και των βιομηχανικών καταναλωτών.
Έτσι, οι πωλήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 30% και για τη βιομηχανία κατά 37%.

Καθαρά κέρδη 48 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη μικρή μείωση, κατά 5%, που παρουσίασαν οι πωλήσεις κατά το πρώτο μισό της χρονιάς.
Επομένως, στο εννεάμηνο οι διακινούμενοι όγκοι παρουσίασαν πτώση κατά 14%, διαμορφούμενοι στα 1,99 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, έναντι 2,32 δισ. τους πρώτους εννιά μήνες του 2018.
Όπως είναι φυσικό, ο περιορισμός του κύκλου εργασιών είχε επίπτωση και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία διατηρεί μεν ισχυρή κερδοφορία, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτή να συγκριθεί με τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών.
Ενδεικτικά, σε επίπεδο 9μηνου 2019, τα EBITDA ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 48 εκατ. ευρώ.

Αναμενόμενη ανάκαμψη το επόμενο τρίμηνο

Με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση φυσικού στο τέλος της χρονιάς, λόγω και της έλευσης του χειμώνα, οι πωλήσεις της εταιρείας αναμένεται να ανακάμψουν το επόμενο τρίμηνο. Και αυτό γιατί η νέα δίοικηση εργάζεται συστηματικά για να καλύψει το χαμένο έδαφος της δίοικησης Τζώρτζη, που αποδυνάμωσε την εταιρία.
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί το κατά πόσο θα καταφέρει να σπάσει το «φράγμα» του 1 δισ.  κυβικών μέτρων αερίου, όπως είχε κάνει κατά το τέταρτο τρίμηνο τόσο του 2018 όσο και του 2017.
Σε κάθε περίπτωση, σημάδι προειδοποίησης αποτελεί η μείωση των πωλήσεών της για την ηλεκτροπαραγωγή κατά το τρίτο τρίμηνο, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι του λιγνίτη.
Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό του αέριο καυσίμου αυξήθηκε στο 38% στο μίγμα το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, έναντι 29% πέρυσι.
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία έχει το μειονέκτημα ότι στην παρούσα συγκυρία το αέριο αγωγού είναι ακριβότερο από το LNG, με συνέπεια το «καλάθι» προμήθειάς της να τη φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνεται περισσότερο στους πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης