Περιβάλλον

Απαραίτητη για το κλίμα η περικοπή κατά 35% της παραγωγής υδρογονανθράκων από τους ενεργειακούς κολοσσούς

Απαραίτητη για το κλίμα η περικοπή κατά 35% της παραγωγής υδρογονανθράκων από τους ενεργειακούς κολοσσούς
Λίγα είναι πλέον τα περιθώρια για μελλοντικά έργα ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έκθεση του  Carbon Tracker
Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο πρέπει να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή κατά 35% μέχρι το 2040, έτσι ώστε να πληρούν επαρκώς τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας των Παρισίων και να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2°C.
Αυτό συμπεραίνει νέα έκθεση του Carbon Tracker, σύμφωνα με την οποία το παγκόσμια διαθέσιμο «αποθεματικό άνθρακα», ώστε η αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας να περιοριστεί σε 1,5°C και 1,75°C, θα ξεπεραστεί σε 13 χρόνια και 24 χρόνια αντίστοιχα.
Παράλληλα, εγκεκριμένα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι ήδη επαρκή για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας, σε έναν κόσμο όπου η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιοριστεί στους 1,6°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Λίγα είναι πλέον τα περιθώρια για μελλοντικά έργα καυσίμων.

Συρρίκνωση της παραγωγής

Από την πλευρά του, ο αναλυτής και συντάκτης της έκθεσης, Mike Coffin υπογράμμισε πως: «Εάν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις επιχειρήσουν να αναπτύξουν όλα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παγκόσμια κοινότητα θα χάσει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει.
Δυστυχώς, οι παίκτες της βιομηχανίας καθησυχάζουν τους μετόχους, αλλά η πραγματικότητα σχετίζεται με την παραγωγή περισσότερων ορυκτών καυσίμων.
Οι βιομηχανικοί κολοσσοί χρειάζεται να συρρικνώσουν την παραγωγή και να αποτελέσουν μέρος της κλιματικής λύσης».

Οι «μετεξεταστέες» επιχειρήσεις

Η έκθεση διαπίστωσε ότι καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν είναι σε καλό δρόμο για να ευθυγραμμιστεί με τη συμφωνία των Παρισίων μέχρι το 2040.
Η ConocoPhillips αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής κατά 85%, ενώ η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου, θα χρειαζόταν περικοπές 55%.
Η Eni απαιτεί περικοπές 40%, Chevron και Total  35%  και η BP 25%.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της Shell είναι το πιο προσαρμοσμένο, αλλά θα χρειαζόταν ακόμα περικοπές κατά 10%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης