Ενέργεια

Τρεις ενεργειακές εταιρείες σχεδιάζουν βιομηχανική ζώνη καθαρών μηδενικών εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2040

Τρεις ενεργειακές εταιρείες σχεδιάζουν βιομηχανική ζώνη καθαρών μηδενικών εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2040
Η ενεργειακή Drax, η πετρελαϊκή Equinor και ο φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας National Grid σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές σε βιομηχανικές περιοχές
Τρεις επιχειρήσεις ενέργειας ανακοίνωσαν την Τρίτη 5/11/2019 την ανάπτυξη της πρώτης παγκόσμιας βιομηχανικής ζώνης μηδενικών εκπομπών στη Βορειοανατολική Αγγλία έως το 2040, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βρετανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Η Βρετανία νωρίτερα φέτος έθεσε ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι εκπομπές από τη βιομηχανία έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί δυσκολότερο να περιοριστούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η εταιρία  ηλεκτρικής ενέργειας Drax, η πετρελαϊκή  Equinor και ο φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας National Grid σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές σε βιομηχανικές περιοχές γύρω από τις εκβολές του Humber χρησιμοποιώντας τεχνολογία για τη συλλογή, αποθήκευση και χρήση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση υδρογόνου ως καυσίμου χωρίς εκπομπές για θέρμανση και μεταφορά.
"Συνεργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, να προωθήσουμε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και να βοηθήσουμε τη χώρα να επιτύχει σημαντικούς κλιματικούς στόχους που θα ωφελήσουν σημαντικά τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές", ανέφερε  ο Jon Butterworth επικεφαλής της Global Transmission at National Grid Ventures, σε κοινή ανακοίνωση.
Η περιοχή φιλοξενεί δύο από τα έξι μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας, διάφορα χημικά εργοστάσια και τα χαλυβουργικές μονάδες της British Steel Scunthorpe.
Εάν το έργο στεφθεί με επιτυχία, περίπου 53 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ή περίπου το 15% των ετήσιων εκπομπών της Βρετανίας, θα μπορούσαν να συλλεχθούν κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Element Energy για λογαριασμό των εταιρειών.
Το έργο θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση περίπου 55.000 θέσεων εργασίας στην περιοχή, ανέφεραν οι εταιρείες.
Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα χρειαστεί κυβερνητική υποστήριξη για να προωθηθεί το έργο και κάλεσαν όλα τα βρετανικά πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν τα σχέδια τους πριν από τις γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης