Ενέργεια

Reuters: Στις 11 Δεκεμβρίου η εισαγωγή της Saudi Aramco στην αγορά του Ριάντ

Reuters: Στις 11 Δεκεμβρίου η εισαγωγή της Saudi Aramco στην αγορά του Ριάντ
Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό το 2020
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να πωλήσει το 2% του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco σε εγχώρια εισαγωγή στις 11 Δεκεμβρίου, ανέφεραν πηγές σύμφωνα με το Reuters, αλλά οι περιορισμοί στις μελλοντικές πωλήσεις μεριδίων αποκλείουν την διεθνή IPO για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η τελική τιμολόγηση για το IPO (αρχική δημόσια προσφορά) έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου και η πιο κερδοφόρα εταιρεία παγκοσμίως αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Ριάντ έξι ημέρες αργότερα, σύμφωνα με πηγές.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα αντιμετωπίσει περιορισμό ενός έτους κατά την πώληση περισσότερων μετοχών της Aramco μετά την εγχώρια διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό το 2020.
Η Saudi Aramco δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο θα πωληθεί ή πότε θα γίνει η διαπραγμάτευση, ενώ οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν άγρια από περίπου 1,2 έως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανακοίνωση της Κυριακής ανέφερε ότι η Aramco και ο πωλητής μέτοχος θα υπόκεινται σε περιορισμούς στην πώληση, διάθεση ή έκδοση πρόσθετων μετοχών, αλλά δεν ανακοίνωσαν την περίοδο “κλειδώματος”.
 Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman επιδιώκει να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο επενδύοντας σε μη ενεργειακές βιομηχανίες.
Οι αρχικές ελπίδες για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) 5% σε εγχώρια και διεθνή χρηματιστήρια διακόπηκαν πέρυσι, όταν η διαδικασία σταμάτησε εν μέσω συζητήσεων σχετικά με το πού θα εγγραφεί η Aramco στο εξωτερικό.
Η Aramco ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα της IPO καθυστέρησε επειδή ξεκίνησε μια διαδικασία απόκτησης ποσοστού 70% στον κατασκευαστή πετροχημικών Saudi Basic Industries Corp.
Τα roadshows  της Aramco για την IPO του Ριάντ θα ξεκινήσουν στις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι τραπεζίτες έχουν ενημερώσει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι οι επενδυτές θα εκτιμήσουν πιθανώς την εταιρεία σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από την αξία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσε ο πρίγκιπας Mohammed όταν πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα της IPO σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια.
Πηγές του Reuters ανέφεραν νωρίτερα ότι η πετρελαϊκή εταιρεία θα μπορούσε να προσφέρει το 1% -2% των μετοχών της στο τοπικό χρηματιστήριο, αξίας μεταξύ 20 δισεκατομμύρια έως τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης