Περιβάλλον

Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιματική αλλαγή - ΕΕ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και ΟΠΕΚ στηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού

Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιματική αλλαγή - ΕΕ, Γαλλία, Κίνα,  Ρωσία και ΟΠΕΚ στηρίζουν την Συμφωνία του Παρισιού
Μπαράζ αντιδράσεων για την επισημοποίηση της απόσυρσης της Ουάσινγκτον
(upd 9.30)Έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.
Ο γάλλος πρόεδρος  Emmanuel Macron και ο κινέζος ομόλόγος του Xi Jinping επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για την συμφωνία, την ώρα  που  ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δράση υπέρ του Κλίματος Miguel Arias Caniete  δήλωνε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να ενισχύσει τη συνεργασία της» με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ  Mohammad Barkindo επεσήμανε ότι ο Οργανισμός στηρίζει πλήρως  και παραμένει απολύτως δεσμευμένος στη Συμφωνία του Παρισιού».
Στη Ρωσία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov επεσήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα.

Macron: "Kαθοριστική" η συνεργασία Ευρώπης-Κίνας για το κλίμα

Η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι "αποφασιστική", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Τρίτη 5/11/2019, αφού η κυβέρνηση Trump ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού.
Η κίνηση των Η.Π.Α. είναι το πρώτο επίσημο βήμα σε μια διετή διαδικασία εξόδου από το παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής από τον Πρόεδρο Donald Trump  για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αμερικανική βιομηχανία.
Αλλά έρχεται σε μια εποχή επιστήμονες και πολλές κυβερνήσεις των χωρών προτρέπουν ταχείες ενέργειες για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Κίνα και η Γαλλία δεσμεύθηκαν στη φετινή διάσκεψη κορυφής της G20 να ενισχύσουν τις συνεισφορές τους κατά της κλιματικής αλλαγής πέρα από τις σημερινές τους προκειμένου να αντανακλούν «τις υψηλότερες δυνατές φιλοδοξίες τους».
Μιλώντας στη Σαγκάη σε μεγάλη εμπορική έκθεση, λίγο μετά την ομιλία του κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο  Macron δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν.
"Αν θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι με τη συμφωνία του Παρισιού, θα χρειαστούμε τον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε τις δεσμεύσεις μας για μείωση των εκπομπών και πρέπει να επιβεβαιώσουμε νέες δεσμεύσεις για το 2030 και το 2050", δήλωσε.
"Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασιστική," πρόσθεσε ο Macron. "Το επόμενο έτος, χρειαζόμαστε, να είμαστε συλλογικά ικανοποιημένοι με το έργο".
Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα, γάλλος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου εξέφρασε τη λύπη του για την κίνηση των ΗΠΑ και δήλωσε ότι οι Macron και Xi θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία του Παρισιού.
"Λυπούμαστε γι 'αυτό και αυτό κάνει τη γαλλο-κινεζική εταιρική σχέση για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα περισσότερο απαραίτητη", δήλωσε ο αξιωματούχος.
"Το κείμενο που θα υπογραφεί αύριο περιλαμβάνει μια παράγραφο σχετικά με το αμετάκλητο της συμφωνίας του Παρισιού".
Οι Macron και Xi πρόκειται να πραγματοποιήσουν επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο την Τετάρτη.
Η Κίνα έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές μέχρι το 2030 και να αυξήσει το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στο συνολικό ενεργειακό τους μείγμα στο 20% μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, από 15% το 2020.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη χώρα που θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, ενώ 10 άλλες χώρες δεν το έχουν κυρώσει, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

Caniete:Ενίσχυση της συνεργασίας για το κλίμα

Η ΕΕ είναι έτοιμη «να ενισχύσει τη συνεργασία της» με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τα θεμέλια της οποίας είναι στέρεα παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δράση υπέρ του Κλίματος Miguel Arias Caniete.
«Η Συμφωνία του Παρισιού έχει στέρεα θεμέλια και είναι εδώ για να μείνει. Η ΕΕ , με τους εταίρους μας, είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις πλευρές προκειμένου να τη θέσει σε εφαρμογή», επεσήμανε ο Caniete.στο Twitter μία ημέρα αφού η Ουάσινγκτον επισημοποίησε την απόσυρσή της από τη Συμφωνία.
Ο Ισπανός επίτροπος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τις οντότητες στις ΗΠΑ που παραμένουν δεσμευμένες σε μια φιλόδοξη δράση υπέρ του κλίματος». Με τον όρο «ενδιαφερόμενες πλευρές» ο Caniete εννοεί τις αμερικανικές πόλεις και πολιτείες που είναι πεπεισμένες για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Κίνα: Η κλιματική αλλαγή κοινή πρόκληση

Η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση της Ουάσινγκτον.
«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και να συμβάλουν περισσότερο στη διαδικασία της συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», επεσήμανε ο Geng Shuang  εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μιλώντας στο Πεκίνο σε, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ και δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν μια κοινή πρόκληση που αντιμετώπισε ολόκληρη η ανθρωπότητα.
"Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να ενώσουν τα χέρια για να συνεργαστούν, καθένα να κάνει το καλύτερο δυνατό, σύμφωνα με τις ικανότητές του, να το χειριστεί από κοινού", είπε.

Ρωσία: Σοβαρό πλήγμα

Και η Ρωσία εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα σε αυτή.
«Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, προφανώς την υπονομεύει δραματικά, διότι πρόκειται για μία χώρα με σημαντικό ποσοστό εκπομπής ρύπων και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συζητήσουμε μια συμφωνία για το κλίμα χωρίς τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov.

Ο ΟΠΕΚ στηρίζει τη συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ  Mohammad Barkindo επεσήμανε σήμερα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στηρίζει πλήρως τη Συμφωνία του Παρισιού.
«Ο ΟΠΕΚ είναι απολύτως δεσμευμένος στη Συμφωνία του Παρισιού», τόνισε ο Barkindo.

ΗΠΑ: H  τεχνολογική πρόοδος θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες  εγκαταλείπουν το σύμφωνο του Παρισιού, ο αμερικάνος επικεφαλής  για τις ορυκτές πηγές ενέργειας λέει ότι η ευρηματικότητα των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική απειλή
Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής γραμματέας για την ορυκτή ενέργεια στο αμερικανικό υπουργείο, Steven Winberg δήλωσε στο Reuters ότι  οι  Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απειλές για το κλίμα μέσω της τεχνολογικής προόδου και των ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.
Ο κόσμος θα πρέπει να εξετάσει την ικανότητα των Η.Π.Α. να μειώσει τις εκπομπές της, δήλωσε ο Winberg την Τρίτη σε συνέδριο πετρελαίου στη Νότια Αφρική, μια μέρα μετά την επίσημη κίνηση της κυβέρνησης τ Τρθμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία των Παρισίων.
"Μπορούμε να λύσουμε οποιοδήποτε ζήτημα κλίμα με την τεχνολογική ανάπτυξη, ένα πράγμα που βλέπετε στην ιστορία των ΗΠΑ είναι ότι έχουμε λύσει με συνέπεια τις προκλήσεις που τέθηκαν ενώπιόν μας", δήλωσε ο Winberg.

Επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν χθες Δευτέρα επισήμως τον ΟΗΕ για την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφαση την οποία είχε λάβει το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
 Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 197 χώρες, περιλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.
Με την κίνηση αυτή ξεκινά η διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συμφωνία αυτήν.
Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε χθες θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Trump διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης