Πολωνία: Τριπλάσια διείσδυση της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στις στέγες

Πολωνία: Τριπλάσια διείσδυση της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στις στέγες
Η Πολωνία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στην ΕΕ
Σχέδια για τον τριπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλιακής ενέργειας, αναπτύσσει η Πολωνία στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης στις ΑΠΕ.
Όπως αναμεταδίδει το PV-Europe, στόχος της χώρας είναι να φτάσει η συνολικής ισχύς στο 1,5%. Το ¼ των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα μπορούσε να καλυφθεί από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών. Ίσως αυτό αποδειχθεί η πιο κατάλληλη λύση για την Πολωνία, η οποία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως πολλές χώρες της ΕΕ μπορούν να παράγουν ηλιακή ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από τις τιμές της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας τις στέγες των υφιστάμενων ακινήτων, για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα.
Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 680 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 24,4% της τρέχουσας κατανάλωσης.

Πρωτιά του άνθρακα

Μόνο το 10,9% της ενέργειας της Πολωνίας προέρχεται από την χρήση των ανανεώσιμων πηγών, δεδομένου ότι το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τον άνθρακα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα πρόκειται να τριπλασιάσει τις «φωτοβολταϊκές» της δυνατότητες σε 1,5 GW.
O Rafał Rzeszotarski, γενικός διευθυντής του Sun Investment Group (SIG) με έδρα την Πολωνία, πιστεύει ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
«Με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, είμαστε βέβαιοι πως θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης