Ενέργεια

Τέθηκαν σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης από το Ιράν - Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος

Τέθηκαν σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης από το Ιράν - Ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος
Πέρυσι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην οποία είχαν καταλήξει οι μεγάλες δυνάμεις και επανέφεραν το καθεστώς των κυρώσεων
Σε λειτουργία τέθηκαν από το Ιράν 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης IR-6 (χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου), σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στην κρατική τηλεόραση.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Τεχεράνη απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συνάψει με τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις.
Ο Σαλεχί δήλωσε επίσης ότι «η Τεχεράνη έθεσε σε λειτουργία 30 νέες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου» προσθέτοντας ότι η παραγωγή χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε στην χώρα κατά 10 φορές φθάνοντας πλέον τα 5 κιλά την ημέρα, αναμεταδίδει η DW.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην οποία είχαν καταλήξει οι μεγάλες δυνάμεις και επανέφεραν το καθεστώς των κυρώσεων.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένο κεφάλαιο, χαρακτηριστικές είναι οι τωρινές δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του δεν είχε την πρόθεση να το κάνει αυτό, αλλά προέβη στην απόφαση αυτή εξαιτίας της λαθεμένης πολιτικής των ΗΠΑ.
«Εμείς δεν ετοιμαζόμασταν να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, αλλά η λαθεμένη πολιτική της Ουάσιγκτον μας ανάγκασε να το κάνουμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης