Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το bankingnews αποκαλύπτει τα 13 άρθρα του Σχεδίου Νόμου για τον Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών - Τι αναφέρει για τις εγγυήσεις

Το bankingnews αποκαλύπτει τα 13 άρθρα του Σχεδίου Νόμου για τον Ηρακλή για τα NPEs των τραπεζών - Τι αναφέρει για τις εγγυήσεις
H συγκεκριμένη έκδοση αφού ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των τραπεζών και των θεσμών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή
Την κατ' αρχήν έκδοση του Σχεδίου Νόμου Ηρακλής αποκαλύπτει το bankingnews.gr
H
συγκεκριμένη έκδοση αφού ενσωματώσει τις παρατηρήσεις των τραπεζών και των θεσμών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Διευκρινήσεις αναμένονται ακόμη ως προς τη στάθμιση κινδύνου των ενεργητικών. 
Οπως αναφέρουν στο BN τραπεζικοί κύκλοι, κάποιες υπηρεσίες στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας φαίνεται πως συνεχίζουν να εξετάζουν το θέμα για το εάν και κατά πόσον  οι εγγυήσεις μιας χώρας που δε φέρει επενδυτική βαθμίδα μπορούν να μηδενίσουν τον κίνδυνο των τίτλων senior, που θα διακρατήσουν οι τράπεζες και  με τον τρόπο αυτόν δεν θα υπάρξει θέμα με τα εποπτικά τους κεφάλαια.
Ο επικεφαλής Αντρέα Ενρία φαίνεται να διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα μόνον που αυτό μένει να αποδειχθεί.

Το Σχέδιο Νόμου  προβλέπει ότι:


1) Σε ότι αφορά την εγγύηση:
"Η εγγύηση συνίσταται στην ανάληψη υποχρέωσης πληρωμής των πάσης φύσεως υποχρεώσεων του αποκτώντος για την εξόφληση απαιτήσεων από ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεών τους για αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων για όλη τη διάρκεια των τίτλων τους. .
Η εγγύηση ενεργοποιείται μόνο αφού προηγηθεί η μεταβίβαση, έναντι ανταλλάγματος, από το Πιστωτικό Ίδρυμα τουλάχιστον του 50% πλέον ενός των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης και, σε κάθε περίπτωση, αριθμό ομολογιών μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και, εάν έχουν εκδοθεί, αριθμό ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας, συνεπεία των οποίων πληρούνται οι προϋποθέσεις μη εμφάνισης των τιτλοποιημένων απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις του πιστωτικού ιδρύματος ".
Αυτό σημαίνει όπως είχε γράψει το bankingnews οι εγγυήσεις των 9 δισ. ευρώ  θα «προστατεύουν» το 35% του χαρτοφυλακίου του APS και οι τίτλοι αυτοί θα είναι κυρίως που   θα  απευθύνονται  σε  Funds  τα οποία διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων. 
Η συγκεκριμένη κατηγορία θα λαμβάνει εγγυημένες αποδόσεις ενώ το υπόλοιπο 65%  του χαρτοφυλακίου θα απευθύνεται  κυρίως σε Funds που με βάση το καταστατικό τους μπορεί  να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο.
Για να λειτουργήσει  το πρώτο κομμάτι του χαρτοφυλακίου με τις εγγυημένες αποδόσεις θα πρέπει  να έχει πωληθεί σε κερδοσκοπικά  κεφάλαια πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιο  των μη εγγυημένων αποδόσεων δηλαδή πάνω από το μισό του 65%.
Με βάση  το αρχικό σχέδιο  τα 9 δισ  ευρώ που  θα είναι η εγγύηση θα καλύπτει συνολικό  χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων ύψους  30 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση  που το ενδιαφέρον  ξεπεράσει  την αρχική κάλυψη δεν αποκλείεται να ακολουθήσει  και δεύτερο πακέτο  έτσι ώστε οι τράπεζες να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες  για περαιτέρω  μείωση  των  μη εξυπηρετούμενων δανείων.

2) Σε ότι αφορά την αξιολόγηση:
"Oι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής  αξιολόγησης, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BBL ή υψηλότερη.
Τυχόν δεύτερη αξιολόγηση διενεργείται από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης  που έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Η δεύτερη αξιολόγηση δεν δύναται να υπολείπεται της κατηγορίας ΒΒ-".  
Δηλαδή η δεύτερη αξιολόγηση  δεν φαίνεται να είναι υποχρεωτική

3) Για αλλαγές στην τιτλοποίηση ότι:
Oι τίτλοι που θα αποκτώνται θα αποτελούν συμβόλαια και θα αλλάζουν μόνον με έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.
 Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Νόμου για τον Ηρακλή

  Image
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης