Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βρετανία: Στα 39,06 δισ.ευρώ η αξία του κλάδου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2050

Βρετανία: Στα 39,06 δισ.ευρώ η αξία του κλάδου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2050
Ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να υποστηρίξει 17.000 θέσεις εργασίας
Στα 39,06 δισ. ευρώ πιθανολογείται να φτάσει ο υπεράκτιος αιολικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με νέα έκθεση της RenewableUK και της Scottish Renewables.
Ειδικότερα, η έκθεση «Floating Wind: Η βρετανική βιομηχανική φιλοδοξία» τονίζει τη σημασία της τεχνολογίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να εκπληρωθεί η δέσμευση της Σκοτίας μέχρι το 2045.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να υποστηρίξει 17.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2050, ιδιαίτερα στις παράκτιες κοινότητες της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας.

Οικονομικά οφέλη

Λόγω της πλεονεκτικής του γεωγραφικής θέσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγικές δραστηριότητες παγκοσμίως σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ.
Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σύμφωνα με την έκθεση οι δημοπρασίες ενέργειας που θα συμβάλλουν στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της αιολικής ενέργειας μέχρι και 2 GW ως το 2030.
Η Rebecca Williams, επικεφαλής της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχλης του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει πως: «Ο τομέας των ΑΠΕ ενισχύεται με καινοτόμες μεθόδους. Η πρωτοκαθεδρία διατηρείται από την αιολική ενέργεια. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να μεγιστοποιήσουμε τις εξαιρετικές ευκαιρίες που προσφέρονται από αυτήν την τεχνολογία».
Τέλος, από την πλευρά του, ο Morag Watson, στέλεχος της Scottish Renewables τόνισε ότι: «Είμαστε ηγέτες στον αιολικό τομέα. Σε αυτό θα συνδράμουν καταλυτικά οι νέες τεχνολογίες για τις μηδενικές εκπομπές CO2. Η παρούσα έκθεση μπορεί να αποτελέσει το κοινό όραμα όλων των φορέων για την ανάπτυξη του κλάδου».
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει 75GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας (συμπεριλαμβανομένης της πλωτής αιολικής ενέργειας) μέχρι το 2050.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης