Επίλυση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) με συμμετοχή των ΑΠΕ για πρώτη φορά

tags :
Επίλυση του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) με συμμετοχή των ΑΠΕ για πρώτη φορά
Το ΥΠΕΝ προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ρυθμιστεί η αποζημίωση αυτών των σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ
Σήμερα 31/10/2019 για πρώτη φορά επιλύθηκε ο Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός (ΗΕΠ) με συμμετοχή ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για πρώτη φορά, μετά από συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΕΧΕ, ΑΔΜΗΕ) υπό τη στενή εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, περίπου 100 σταθμοί ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ισχύος της τάξης των 550 MW με Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ), εκπροσωπήθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιωτικών Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), ή μέσω του ΦΟΣΕ τελευταίου καταφυγίου (ΦΟΣΕΤΕΚ).
Πλέον τίθεται σε πλήρη ισχύ το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed-in Premium) και επιλύεται μόνιμα η αποζημίωση των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, καθώς πλέον οι ΑΠΕ με ΣΕΔΠ με πληρώνονται το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης τους από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ρυθμιστεί η αποζημίωση αυτών των σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ
-  άμεσα για την παραγωγή από τον Ιούλιο του έτους 2019 μέχρι σήμερα για το 90% της Τιμής Αναφοράς,   
- εντός δύο μηνών από το νόμο για το υπόλοιπο 10% από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα.
 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης