Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ΕΛΠΕ καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών

Τα ΕΛΠΕ καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών
Το νέο  νομοσχέδιο επιτρέπει στα ΕΛΠΕ να διατηρήσουν την μετοχική τους θέση στο ένα τμήμα της ΔΕΠΑ και τα υποχρεώνουν να ρευστοποιήσουν το δεύτερο
Ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας  από την ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη Τρίτη θα δώσει την απάντηση στο ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων που σήμερα κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πετρέλαια θα κληθούν να επιλέξουν σε ποια από τις δύο εταιρείες θα θελήσουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν και θα διαθέσουν μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο το ποσοστό τους στην δεύτερη εταιρεία.
Αυτό ξεκαθάρισε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου  για την παρουσίαση του νομοσχεδίου επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι:  από την μητρική σήμερα ΔΕΠΑ θα αποσχισθούν η ΔΕΠΑ Υποδομών μαζί με την ΔΕΔΑ και την ΕΔΑ Αττικής και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων η οποία θα παραμείνει ως μια ξεχωριστή εταιρεία υπό τον έλεγχο του δημοσίου και με την συμμετοχή των ΕΛΠΕ.
Το μέλλον της εταιρείας Διεθνών Έργων θα αποφασισθεί σε επόμενο χρόνο.
Η σημερινή ΔΕΠΑ θα μετονομασθεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε αυτή θα ενταχθεί η ΕΠΑ Αττικής .
Ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο εταιρειών ( ΔΕΠΑ Εμπορίας και  ΔΕΠΑ Υποδομών) θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2020  από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο στη διαδικασία θα χρησιμοποιήσει τους συμβούλους  που είχε προσλάβει όταν σχεδίαζε την ιδιωτικοποίηση η προηγούμενη κυβέρνηση,
Οκ. Θωμάς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ηχηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών από Found και άλλους επενδυτές γεγονός που  όπως είπε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  για την επέκταση των δικτύων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
 
Δρομολογείται ο αποτελεσματικότερος εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ Α.Ε, με στόχο την  αξιοποίηση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της, να γίνει με τρόπο ελκυστικό στους επενδυτές:
-  που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου και
-  θα μεγιστοποιεί το όφελος για το δημόσιο ταμείο
Συγκεκριμένα:
-  Προβλέπεται μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας της υφιστάμενης ΔΕΠΑ.
- έτσι, ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε..
- Στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ εντάσσονται οι συμμετοχές στη ΔΕΔΑ, την ΕΔΑ Αττικής και η συμμετοχή στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ η συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής.
- Στη συνέχεια, θα διενεργηθούν διεθνείς διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση:
α) των συμμετοχών του στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (μέχρι 65%)
β) των συμμετοχών του στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ (μέχρι 65%).
Ø  Οι έμμεσες συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ, που αφορούν συμμετοχές σε κομβικής σημασίας αγωγούς, όπως ο o IGB, ο IGI, ο Eastmed θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης