Βρετανία: H Equinor επέλεξε την ABB για τη διασύνδεση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού στον κόσμο

Βρετανία: H Equinor επέλεξε την ABB για τη διασύνδεση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού στον κόσμο
Η ανάπτυξη του Dogger Bank αποτελείται από τρία αιολικά πάρκα (Creyke Beck A και B και Teesside A)
Από τις εταιρείες ενέργειας SSE Renewables και Equinor, επελέγη η ελβετική ΑΒΒ για τη σύνδεση στο βρετανικό δίκτυο της μεγαλύτερης συστοιχίας αιολικών πάρκων, στην περιοχή Dogger Bank της Βόρειας Θάλασσας.
Ειδικότερα, η ABB θα εφαρμόσει για πρώτη φορά σε υπεράκτια αιολικά την τεχνολογία HVDC (συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης), η οποία έχει από τα μικρότερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Και αυτό εξαιτίας των χαμηλότερων απωλειών ενέργειας, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των υποσταθμών.

Το έργο

Η ανάπτυξη του Dogger Bank αποτελείται από τρία αιολικά πάρκα (Creyke Beck A και B και Teesside A).
Σημαντική τους θα είναι η συμβολή στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια του 1/3 ηλεκτρικής ενέργειας από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια υπεράκτια αιολική εγκατεστημένη ισχύς ενδέχεται να αυξηθεί κατά 15 φορές και να προσελκύσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο συνολικών επενδύσεων μέχρι το 2040. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα, στις υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και στην αξιοσημείωτη τεχνολογική πρόοδο.
«Η απόκτηση των συμβάσεων από την SSE Renewables και την Equinor για το Project Dogger Bank υπογραμμίζει την καινοτομία της αιολικής τεχνολογίας και την εμπειρία της ΑΒΒ. Η εταιρεία δεσμεύεται να προσφέρει βιώσιμες λύσεις με πρωτοποριακές τεχνολογίες. Στο ν λόγω έργο, θα βάλουμε τα δυνατά μας για ένα ισχυρό, έξυπνο και πράσινο δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά ο Claudio Facchin, Πρόεδρος της ABB Power Grids.

Τι είναι το HVDC

Το HVDC είναι μία τεχνολογική καινοτομία που ανέπτυξε η ΑΒΒ για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις μέσω είτε γραμμών μεταφοράς, είτε υποβρυχίων καλωδίων με πολύ μικρότερες απώλειες μεταφοράς και ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον απ’ ότι κατά τη μεταφορά με εναλλασσόμενο ρεύμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης