Χρηματιστήριο

Κύκλοι ΤΧΣ: Κανένα ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες... αλλά το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να το ανατρέψει

Κύκλοι ΤΧΣ: Κανένα ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες... αλλά το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να το ανατρέψει
Στελέχη του ΤΧΣ που μίλησαν στο bankingnews, ξεκαθαρίζουν ότι «οι στρατηγικοί επενδυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες», ενώ για την ώρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων
Λυτρωτική για τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» σκοπός του οποίου είναι να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια τα οποία σήμερα ανέρχονται περί των 75 δισ ευρω.
Η πρώτη φορά που το σχέδιο APS προτάθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ήταν το Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο η τότε κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να το εφαρμόσει.
Ένα χρόνο μετά, με τις τράπεζες να αδυνατούν να μειώσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, ο τότε ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξανασκέφτεται την πρόταση του ΤΧΣ, στην ηγεσία του οποίου πλέον βρισκόταν ο Αυστριακός Τραπεζίτης Μάρτιν Τσούρντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε καταλάβει ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότερο μοντέλο μέσω του οποίου θα μπορούσαν να εξυγιανθούν οι τράπεζες, δεν προχωρούσε στην εφαρμογή του, αλλά απλά χρονοτριβούσε μέχρι που διεξάχθηκαν οι εθνικές εκλογές και την εξουσία ανέλαβε η ΝΔ.  
Βασικός λόγος της μη προώθησης του σχεδίου, όπως υποστηρίζουν πρώην κυβερνητικές πηγές, ήταν το υψηλό κόστος παροχής κρατικών εγγυήσεων το οποίο συνδέεται με το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου με συνοπτικές διαδικασίες πλέον, το σχέδιο Ηρακλής πάει στις Βρυξέλες, απ΄ όπου και παίρνει το "πράσινο φώς", ακολουθεί η έγκριση της DG Comp., ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαβό, το εν λόγω σχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Σύμφωνα, με πηγές του ΤΧΣ, η νέα κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο για την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, διότι είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να παρασχεθεί μια συστημική λύση στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ωστόσο, έχει φτάσει στο άλλο άκρο καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τον εμπνευστή του Ηρακλής, δηλαδή το ΤΧΣ.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου ωστόσο, δεν είναι πανάκεια. Όπως έχει υποστηρίξει παλαιότερα ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Μ. Τσούρντα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αποκτώντας μια διαφορετική κουλτούρα, θα πρέπει να καταστούν βιώσιμα κερδοφόρες, να προχωρήσουν σε εξορθολογισμό του κόστους και -το σημαντικότερο σύμφωνα με κύκλους του ΤΧΣ- να προχωρήσουν αποφασιστικά στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μετασχηματισμός του επιχειρηματικού τους μοντέλου θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει ακόμα και στην εξειδίκευση της κάθε συστημικής τράπεζας σε διαφορετική δραστηριότητα (λιανική τραπεζική, εταιρική τραπεζική, επενδυτική τραπεζική, υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας,  κλπ).  
Μέχρι σήμερα ο ρόλος του ταμείου φαινόταν να είναι διακοσμητικός, ωστόσο ο κ. Τσούρντα, έχοντας πλέον μάθει πως λειτουργεί η ελληνική πραγματικότητα και έχοντας ακούσει πολλά για τον παχυλό μισθό που λαμβάνει, αποφάσισε να τα αφήσει όλα στην άκρη και με αποφασιστικότητα να αφιερωθεί στο βασικό σκοπό του Ταμείου που είναι η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εφόσον αυτό πραγματωθεί, να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο 40,3%, στην Πειραιώς το 26%, στην Alpha Bank το 10,99% και στην Eurobank το 1,4%.
Κατά το παρελθόν, οι σχέσεις του ΤΧΣ με τις διοικήσεις των τραπεζών δεν ήταν και οι καλύτερες, ωστόσο όπως επιβεβαιώνουν πηγές του ΤΧΣ που μιλούν στο bankingnews.gr, αυτό σταδιακά έχει αρχίσει να αλλάζει, και τονίζουν ότι «στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η συνεργασία είναι άριστη».
Άτυπα το Ταμείο έχει αναλάβει κι ένα συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αν και κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε πολλά θέματα, όπως και στο σχέδιο Ηρακλής, αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι «δεν έχουν άλλη επιλογή», διότι τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, αφού στόχος των Βρυξελών είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 10% μέχρι το 2022.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και πάλι η διάρκεια ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία λήγει στο τέλος του 2022.
Μέχρι τότε λοιπόν, στόχος του Ταμείου είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες τόσο στις τράπεζες, όσο και ευρύτερα στην οικονομία, ούτως ώστε να καταφέρει να πουλήσει τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες σε πολύ καλύτερες, από τις σημερινές, αποτιμήσεις.
Για την ώρα πάντως, στελέχη του ΤΧΣ που μίλησαν στο bankingnews, ξεκαθαρίζουν ότι «οι στρατηγικοί επενδυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες», ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.
Ελπίζουν όμως,  ότι αφενός με την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, την μείωση των επισφαλειών στους τραπεζικούς ισολογισμούς και αφετέρου με την ολοκλήρωση των πλάνων μετασχηματισμού που εφαρμόζονται εσωτερικά στις τράπεζες, θα παρουσιαστεί ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης