Ενέργεια

Outlook της BP:Τα κέρδη από την αποδοτικότητα "κλειδί" για την ενεργειακή μετάβαση και την μείωση των εκπομπών CO2

Outlook της BP:Τα κέρδη από την αποδοτικότητα
Η βιομηχανία και τα κτίρια είναι οι κυρίαρχοι τελικοί χρήστες της παγκόσμιας ενέργειας και έτσι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μετάβαση στην ενέργεια σύμφωνα με την ανάλυση της BP
Η αύξηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται τόσο στη βιομηχανία όσο και στα κτίρια επιβραδύνεται σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα κέρδη από την ενεργειακή αποδοτικότητα επιταχύνουν την αλλαγή σύμφωνα με το Energy Outlook της BP για το 2040 το οποίο επεξεργάζεται μια σειρά από σενάρια και παράγοντες που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά στο μέλλον.
Σύμφωνα με το σενάριο, «Εξέλιξη μετάβασης» (ΕΤ) για τη «Βιομηχανία και τα κτίρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα» (LCIB) αναμένεται  μια ακόμα πιο έντονη επιβράδυνση της ζήτησης ενέργειας και συγκεκριμένα:
Για τη βιομηχανία, αυτό αντικατοπτρίζει μεγαλύτερα οφέλη από την ενεργειακή απόδοση καθώς επιταχύνονται οι πρόσφατες τάσεις στην αποδοτικότητα, που υποστηρίζονται από την επέκταση των δραστηριοτήτων της κυκλικής οικονομίας (επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση) μειώνοντας τη ζήτηση για νέα υλικά και προϊόντα.
Για τα κτίρια, τα κέρδη αυτά επιτυγχάνονται μέσω ενός συνδυασμού μετασκευών υφιστάμενων κτιρίων και αυστηρότερων ρυθμίσεων για τα νέα κτίρια και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Αλλαγή μίγματος καυσίμων

Η χρήση ενέργειας στη βιομηχανία και τα κτίρια αυξάνεται μόνο κατά 0,3% στο σενάριο LCIB, σε σύγκριση με το 1,0% p.a. στο σενάριο ΕΤ και 1,8% τα τελευταία 20 χρόνια.
Επιπλέον, η άνοδος των τιμών άνθρακα, σε σχέση με τις τιμές που λαμβάνονται υπόψη στο σενάριο με τη χρήση λιγότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκάλεσε μετατόπιση του μείγματος καυσίμων, ιδίως στη βιομηχανία, μακριά από τον άνθρακα προς το φυσικό αέριο και την ενέργεια και αυξάνει τη χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) στον βιομηχανικό τομέα.

 
BP1


Oι εκπομπές άνθρακα υποχωρούν στο σενάριο LCIB, σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία, με γνώμονα την αποδοτικότητα και  την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα CCUS


Στο σενάριο LCIB, οι εκπομπές CO2 από τη βιομηχανία και τα κτίρια μειώνονται κατά 15% (3,9 Gt έως το 2040), σε σύγκριση με αύξηση κατά 6% (1,7 Gt) στο σενάριο ΕΤ.
 Η πλειονότητα αυτών των μειώσεων σε σχέση με το σενάριο ΕΤ είναι συγκεντρωμένες στον βιομηχανικό τομέα.
Αυτά τα κέρδη οφείλονται στην επιτάχυνση της απόδοσης και στην αύξηση της χρήσης του CCUS, το οποίο, στον βιομηχανικό τομέα, φτάνει τα 2 Gt μέχρι το 2040.
 Η μειωμένη ζήτηση για νέα υλικά και προϊόντα που συνδέονται με την αυξημένη υιοθέτηση δραστηριοτήτων κυκλικής οικονομίας ενισχύει επίσης την εξοικονόμηση άνθρακα στη βιομηχανία.
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια είναι πιο περιορισμένη και όλα απορρέουν από τα μέτρα αποτελεσματικότητας που εφαρμόζονται για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιρίων και τους αυστηρότερους κανονισμούς αποδοτικότητας για τα νέα κτίρια και τις συσκευές.
Η συμβολή της μετάβασης των καυσίμων στην υποχώρησε των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σχετικά μικρή και στους δύο τομείς.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δυσκολία εναλλαγής των καυσίμων για ορισμένες δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις διαδικασίες υψηλής θερμοκρασίας στη βιομηχανία.
 Αντικατοπτρίζει επίσης ότι τα οφέλη από τη μετάβαση από τα υπάρχοντα καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια μετριάζονται χωρίς σημαντική μείωση του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας.
 
bp2

Το Energy Outlook της BP

Το Energy Outlook διερευνά τις δυνάμεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στο 2040 και τις βασικές αβεβαιότητες που περιβάλλουν αυτή τη μετάβαση και εξετάζει διάφορα σενάρια.
Τα σενάρια διερευνούν τις πιθανές συνέπειες των διαφορετικών κρίσεων και παραδοχών εξετάζοντας μια σειρά από πειράματα  για το "τι γίνεται αν".
Όπως αναφέρεται τα σενάρια εξετάζουν μόνο ένα μικροσκοπικό υποσύνολο της αβεβαιότητας γύρω από τις αγορές ενέργειας μέχρι το 2040 και  δεν παρέχουν μια περιεκτική περιγραφή όλων των πιθανών μελλοντικών αποτελεσμάτων.
Η ενεργειακή πρόβλεψη δημιουργείται για να βοηθήσει στην ανάλυση και τη λήψη αποφάσεων της BP και δημοσιεύεται ως συμβολή στην ευρύτερη συζήτηση.
Όμως, το Outlook είναι μία μόνο πηγή μεταξύ πολλών όταν εξετάζει το μέλλον των παγκόσμιων αγορών ενέργειας. Η BP λαμβάνει υπόψη  τα σενάρια στο Outlook, μαζί με μια σειρά άλλων αναλύσεων και πληροφοριών, κατά τη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης