Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Στα 194,6 δολ το βαρέλι κοστολογεί το ΔΝΤ την οικονομική ισορροπία του Ιράν το επόμενο έτος

Στα 194,6 δολ το βαρέλι κοστολογεί το ΔΝΤ την οικονομική ισορροπία του Ιράν το επόμενο έτος
Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump από την πυρηνική συμφωνία το 2018, έχουν επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα της χώρας
Στα 194,6 δολ το βαρέλι πετρελαίου κοστολογεί το ΔΝΤ την επίτευξη ισορροπίας του οικονομικού προυπολογισμού του Ιράν την επόμενη χρονιά.
Όπως είναι γνωστό, το Ιράν που θεωρείται βασικό μέλος της Οργάνωσης των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC), αναμένεται να υποστεί δημοσιονομικό έλλειμμα 4,5% φέτος και 5,1% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump από την πυρηνική συμφωνία το 2018, έχουν επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Η οικονομία του Ιράν αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 9,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της συρρίκνωσης κατά 6%, δήλωσε το ΔΝΤ, αλλά η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) αναμένεται να είναι επίπεδη το επόμενο έτος.

Έλεγχος των ΗΠΑ στις «ανθρωπιστικές» εξαγωγές προς το Ιράν

Παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εξαγωγή στην Τεχεράνη τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων που θεωρούνται ανθρωπιστικής φύσης επιτρέπονται. Ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν καθώς φοβούνται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Για τον λόγο αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, ο οποίος «θα επιτρέψει στις ξένες κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν νόμιμες ανθρωπιστικού περιεχομένου συναλλαγές στο όνομα του ιρανικού λαού, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο τα χρήματα να φτάσουν σε λάθος χέρια», επεσήμανε ο Μπράιαν Χουκ απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει στις ξένες κυβερνήσεις και τράπεζες να περιορίσουν τους κινδύνους όντας διαφανείς με την Ουάσινγκτον για τις συναλλαγές τους και αποδεικνύοντας ότι σέβονται τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Μπράιαν Ο' Τουλ, πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα στο υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο έχει στόχο οι ΗΠΑ να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις συναλλασσόμενες με το Ιράν οντότητες και όχι να βοηθήσει τον ιρανικό λαό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης