Σε Δημόσια Διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 της Κύπρου

Σε Δημόσια Διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 της Κύπρου
Οι κύριοι άξονες που προβλέπονται στον μηχανισμό της Διακυβέρνησης αφορούν διάφορες προβλέψεις μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου, η διείσδυση των ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση και ο ρόλος των μεταφορών, η εσωτερική αγορά ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια, η έρευνα και η καινοτομία
Σε αναθεώρηση των μέτρων και πολιτικών τα οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο στο επίπεδο φιλοδοξίας της Κύπρου σε σχέση με το προσχέδιο του Εθνικού Συστήματος Διαχείρησης για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΔΕΚ), προχωρεί η κυβέρνηση η οποία θέτει σε Δημόσια Διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030. Στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Ακρόαση την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, ενώ στο Τμήμα Περιβάλλοντος θα μπορούν να υποβάλλονται σχόλια, εισηγήσεις ή και παρατηρήσεις μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Οι κύριοι άξονες που προβλέπονται στον μηχανισμό της Διακυβέρνησης αφορούν διάφορες προβλέψεις μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου, η διείσδυση των ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση και ο ρόλος των μεταφορών, η εσωτερική αγορά ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια, η έρευνα και η καινοτομία.
Τα μέτρα που θεσπίζονται αφορούν:  α) Την εφαρμογή στρατηγικών και μέτρων σχεδιασμένων για την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της Ενεργειακής Ένωσης και της Κύπρου και των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων της Ένωσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και, για την πρώτη δεκαετή περίοδο από το 2021 έως το 2030, για την επίτευξη ιδίως των ενεργειακών και κλιματικών επιδιώξεων της Κύπρου και κατ’ επέκτασης της Ένωσης για το 2030.
β) Την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών Κρατών Μελών, σε περιφερειακό επίπεδο, για την επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της Ενεργειακής Ένωσης.
γ) Τη διασφάλιση της έγκαιρης υποβολής, της διαφάνειας, της ακρίβειας, της συνέπειας, της συγκρισιμότητας και της πληρότητας των εκθέσεων της Κύπρου προς τη σύμβαση πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος (UNFCCC) και τη γραμματεία της συμφωνίας του Παρισιού.
δ) Τη συμβολή σε μεγαλύτερη κανονιστική ασφάλεια, καθώς και σε μεγαλύτερη ασφάλεια των επενδυτών και τη συνδρομή στην πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη, τόνωση των επενδύσεων, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωνική συνοχή.

 Η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Στα πλαίσια του σχεδιασμού για επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, περιλαμβάνονται οι τομείς εκτός Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, δηλαδή γεωργία, απόβλητα, μεταφορές, βιομηχανία, κτήρια, αλλά και της επιλογής δράσεων για χρηματοδότηση από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Η επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου και η συνεισφορά από όλους τους τομείς της οικονομίας αποτελεί σημαντική πρόκληση. Η Κύπρος, μέσα από την εφαρμογή πολιτικών για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, θα απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Επίσης, μέσα από το νέο πακέτο «κλίμα και ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών και μέτρων, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται ιδιαίτερη συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, βάσει του σχετικού Κανονισμού, πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το Προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου της Κύπρου υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο 2019, μετά από σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ, ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι πολιτικές και μέτρα για επίτευξη, μεταξύ άλλων, των ακόλουθων στόχων:
(α) Μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ κατά 40% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005. Ο εθνικός, νομικά δεσμευτικός στόχος για την Κύπρο είναι η μείωση κατά 24%, σε σχέση με τις εκπομπές το 2005 και αφορά στους τομείς εκτός του «Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου» (Emissions Trading System – ETS), δηλαδή σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός της Ηλεκτροπαραγωγής, της Τσιμεντοβιομηχανίας και των Κεραμείων/Τουβλοποιείων.
(β) Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 32% σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι το 2030. Ο εθνικός συνολικός στόχος έχει καθοριστεί στο 23%, με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν επιμέρους στόχοι για ΑΠΕ: (i) στις μεταφορές (14% μέχρι το 2030), ο οποίος είναι υποχρεωτικός, και (ii) στη θέρμανση-ψύξη (1,1% αύξηση ετησίως), ο οποίος είναι ενδεικτικός.
(γ) Ενεργειακή απόδοση 32,5% σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι το 2030. Εθνικός υποχρεωτικός στόχος: Σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας στην τελική χρήση στις 243 χιλιάδες ισοδύναμων τόνων πετρελαίου (ktoe) για την περίοδο 2021 – 2030. Εθνικός ενδεικτικός στόχος: Πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στα 2,6 εκατομμύρια ισοδύναμων τόνων πετρελαίου (Mtoe), μέχρι το 2030.
Απαιτούνται €268,4 εκατ. για αγορά δικαιωμάτων
Λαμβάνοντας υπόψη τα δύο σενάρια του Προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου, τα οποία διαμορφώθηκαν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα («Σενάριο Με Υφιστάμενα Μέτρα» και «Σενάριο Με Πρόσθετα Μέτρα»), διαφαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται ο εθνικός υποχρεωτικός στόχος για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, ενώ υπό προϋποθέσεις επιτυγχάνονται οι υπόλοιποι στόχοι. Στην περίπτωση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να έχει συγκεκριμένο κόστος, κυρίως για αγορά πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Με τα υφιστάμενα μέτρα το ετήσιο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων είναι €184,5 εκατ. και με πρόσθετα μέτρα €83,9 εκατ., δηλαδή συνολικά €268,4 εκατ. 
Τρία νέα Σχέδια Στήριξης καταρτίστηκαν για περαιτέρω προώθηση δράσεων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς πρόσθετες πολιτικές και μέτρα, δεν αναμένεται να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα καταρτίστηκαν: 

(i) Διαχείριση Θερμοκηπιακών Φθοριούχων Αερίων. Ο προϋπολογισμός της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα €2,25 εκατομμύρια και η διάρκειά προγραμματίζεται να είναι 2 έτη (2021-2022).

(ii) Μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στις επιχειρήσεις στους τομείς εκτός του «Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου». Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα €13,5 εκατομμύρια και η διάρκειά του προγραμματίζεται να είναι 3 έτη (2020-2022).

(iii) Παραγωγή βιοκαυσίμων από οργανικά απόβλητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα €6,75 εκατομμύρια και η διάρκειά του προγραμματίζεται να είναι 3 έτη (2020-2022).

Η βασική αρχή που προβλέπεται να διέπει τα νέα Σχέδια Στήριξης, είναι η καταβολή στους δικαιούχους χρηματικού ποσού που θα αντιστοιχεί στο 75% του κόστους που θα αποφευχθεί για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των μειώσεων στις εκπομπές που θα προκύπτουν από τις δικές τους πρόσθετες ενέργειες.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης