Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μετά την Συρία οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό στο στόχαστρο Ερντογάν

Μετά την Συρία οι γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο και το Κυπριακό στο στόχαστρο Ερντογάν
Τι σηματοδοτεί η συνέντευξη του Τούρκου πρέσβη
H επόμενη μέρα μετά το κεφάλαιο Συρία είναι για τον Ερντογάν η Ανατολική Μεσόγειος, καθώς μάλιστα ο Τσαβούσογλου κλιμακώνει την προκλητικότητά του κατά της ελληνικής πλευράς.
Το δίπτυχο τουρκικές γεωτρήσεις - Κυπριακό επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές μετά και τις πρωτοβουλίες Γκουτιέρες.
H σύνδεση των γεωτρήσεων που επιχειρούν οι Τούρκοι με το Κυπριακό έγινε κατά τον πιο επίσημο τρόπο με την συνέντευξη που έδωσε ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Οζουγκέργκιν στην Καθημερινή της Κυριακής.
Όπως ενέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης η λύση του Κυπριακού θα ξεκαθαρίσει το θέμα των θαλασσίων ζωνών.
Πρόκειται προφανώς για ένα mandate που υπάρχει στο διπλωματικό τραπέζι στην παρούσα φάση και έχει να κάνει με την εκ νέου άμεση αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης από όλες τις πλευρές, που προφανώς θα δίνει και στους Τούρκους χώρο για γεωτρήσεις μέσα από έναν καθορισμό των ΑΟΖ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διπλωματική κινητικότητα, καθώς οι Τούρκοι οδεύουν προς κλείσιμο του κεφαλαίου της Συρίας.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι η Γαλλία εχει κάνει την στρατηγική επιλογή να στηρίξει την ελληνική πλευρά, σε ένα περιβάλλον όπου όλα δείχνουν ότι ενδέχεται η Ελλάδα να πιεστεί για να βάλει αρκετό νερό στο κρασί της, αναφορικά με την θεωρητική βάση αφετηρίας των υφιστάμενων ισορροπιών.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η σχέση Τουρκίας  - Λιβυής και έχει να κάνει με την προσπάθεια δημιουργίας ΑΟΖ, καθώς και η σταθερή επιλογή των Τούρκων για την γραμμή της δικής τους υφαλοκριπήδας.
 
H Aνατολική Μεσόγειος έπεται της Συρίας;

Σύμφωνα με το Philenews,  στη μεγάλη εικόνα βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος και σε αυτό το πεδίο επηρεάζονται, πρωτίστως, η Κύπρος, οι άλλες χώρες της περιοχής, όπως και η Ελλάδα.
Είναι σαφές –και υπάρχουν ενδείξεις– πως η επόμενη κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα είναι στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η παρουσία των δύο γεωτρύπανων, του «Πορθητή» και του «Γιαβούζ», στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι στιγμής δείχνει πως είναι πολιτικοί οι λόγοι που έχουν σταλεί.
Οι έρευνες του «Πορθητή» δεν απέδωσαν, ενώ το «Γιαβούζ» δεν φαίνεται να έχει αρχίσει. Προετοιμασίες, πάντως, για γεώτρηση γίνονται.
Η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή και είναι αποφασισμένη να πετύχει τον στόχο της.
Είτε να ανατρέψει, να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να αποτελέσει μέρος του, με μεγάλο μάλιστα μερίδιο.
Είναι σαφές, επίσης, πως αντιμετωπίζοντας την περιοχή ως ενιαίο χώρο, η Άγκυρα συνεχίζει τις κινήσεις αναβάθμισης της στρατιωτικής της ισχύος ως εργαλείο εκφοβισμού.
Η εισβολή στη Συρία αποτελεί και ένα μήνυμα σε σχέση με τις μεθόδους επιβολής της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος για τους Τούρκους

 Στην Άγκυρα θεωρούν πως ναι μεν στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πολλοί παράγοντες και διαφορετικά συμφέροντα, ωστόσο εκτιμάται πως σε σχέση με την Κύπρο το έργο τους είναι εύκολο.
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και οι κινήσεις της χώρας αυτής σε άλλες αραβικές χώρες φαίνεται να κινητοποιούν κράτη της ευρύτερης περιοχής, τα οποία επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα αντιτουρκικό μπλοκ.
Οι πληροφορίες φέρουν τις χώρες αυτές –την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– να κινούνται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς πέραν των ενεργειών της Άγκυρας στη Συρία διαπιστώνεται τουρκική παρέμβαση και στα εσωτερικά των χωρών αυτών.
Πληροφορίες φέρουν τις χώρες αυτές να ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ για να σταματήσει η Τουρκία την προέλασή της (!) ενώ απευθύνονται και προς τη Ρωσία.
Η απουσία του Ισραήλ από τις εξελίξεις, λόγω του κενού εξουσίας στη χώρα, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Αυτό το κενό επηρεάζει και τη μη εμπλοκή των Αμερικανών στα διαδραματιζόμενα.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης