Επικαιρότητα

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη φιλοδοξεί η κυβέρνηση από τον αναπτυξιακό νόμο

Νέα ώθηση στην ανάπτυξη φιλοδοξεί η κυβέρνηση από τον αναπτυξιακό νόμο
Tο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα του Economist, επιτρέπει την πιστοποίηση επενδύσεων και από εταιρείες ορκωτών λογιστών
Κομβικό ρόλο στο δρόμο προς την ανάπτυξη που επιχειρεί η κυβέρνηση αναμένεται να διαδραματίσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 24/10 με 165 «ναι».
Στην κυβέρνηση εκφράζουν την πεποίθηση ότι με τη δέσμη μέτρων και την αποδόμηση της γραφειοκρατίας που περικλείονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις οι οποίες μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα του Economist, επιτρέπει την πιστοποίηση επενδύσεων και από εταιρείες ορκωτών λογιστών.
Μέχρι τώρα, όταν ολοκλήρωνε κάποιος μία επένδυση, έπρεπε το κράτος να πιστοποιεί ότι αυτή είναι σύμφωνη με το σχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί. Αυτό σήμαινε απώλεια χρόνου, αδιαφάνεια και γραφειοκρατικές εμπλοκές.
«Οι επενδυτές θα μπορούν, πλέον, να πιστοποιούνται, με ταχύτητα και διαύγεια, από ιδιώτες ή άλλους εγκεκριμένους επιθεωρητές», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο καταργεί, επίσης, όλους τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» στην έγκριση των επενδύσεων, διατηρώντας μόνο την πληρέστερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Όπως, δηλαδή, ισχύει σ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενισχύει, ακόμη την ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων, καταργώντας την ξεχωριστή άδεια λειτουργίας.
Στο εξής, θα ισχύει μόνο η άδεια του πάρκου.
Και αυτό αφορά και την Αττική, υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, όπου αίρεται η ξεπερασμένη απαγόρευση του 1980 για τις βιομηχανίες μέσης όχλησης.
Και, βέβαια, πολλές άλλες πτυχές του νομοσχεδίου λειτουργούν συνδυαστικά στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Για παράδειγμα, οργανώνονται πάρκα κεραιών για δίκτυα  5G. Ώστε η   χώρα να βρεθεί γρήγορα στην εμπροσθοφυλακή των τεχνολογικών εξελίξεων.
Ενώ και το εμπόριο τίθεται σε νέες βάσεις με τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων.
Σε ένα παράλληλο, τρίτο επίπεδο, «αντιμετωπίζονται θέματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να προσεγγίσει», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από σύνθετες ρυθμίσεις - όπως αυτές που βάζουν τάξη και κανόνες στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, μέχρι αυτονόητες λύσεις – όπως η αποτελεσματική αποκομιδή των σκουπιδιών. Που στο εξής  θα γίνεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οργανωμένα με τη συμμετοχή  και ιδιωτικών εταιρειών, όπως από καιρό γίνεται σε πολλούς δήμους της χώρας.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό που έφερε την κρίση, είναι αδιέξοδο.
Ενώ, οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσθέτουν με έμφαση πως «κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και ανάπτυξη.
Αλλά, αντιθέτως, διεύρυνση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.
Και κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν αν αυτός δεν είναι για σπατάλη, αλλά για επενδύσεις».
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου συνοδεύτηκε από πλήθος αντιδράσεων.
Μάλιστα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αδράζοντας την ευκαιρία από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας πριν την ψηφοφορία, εξαπέλυσε πυρά εναντίον του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι «με την απουσία του επιβεβαίωσε ότι δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το κατ’ ευφημισμό αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Ποιος;
Ο Πρωθυπουργός που έταζε 4 χρόνια ανάπτυξη με τη σέσουλα.
Επιβεβαίωσε δηλαδή», επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, « ότι άφησε τον κ. Γεωργιάδη, που νιώθει οικεία, να κάνει τη βρώμικη δουλειά, αφού τελικά το μόνο που είχε το νομοσχέδιο ήταν μία συρραφή από ρουσφέτια σε χορηγούς της ΝΔ και την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατ’ εντολή του ΣΕΒ.
Αλλά επιβεβαίωσε και ότι δεν τόλμησε να έρθει στη Βουλή για να μην τοποθετηθεί για τις αθλιότητες του υπουργού του».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης