Διεθνή

Brexit: Για τη νέα αναβολή αποφασίζει σήμερα 25/10 η ΕΕ

tags :
Brexit: Για τη νέα αναβολή αποφασίζει σήμερα 25/10 η ΕΕ
Για να περάσει το αίτημα του Johnson για εκλογές στις 12/12 θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των Βρετανών βουλευτών
Σήμερα Παρασκευή 25/10 αναμένεται να αποφασίσει η ΕΕ και να δώσει μια ακόμα κρίσιμη απάντηση στο σίριαλ του Brexit.
Συγκεκριμένα, οι 27 της ΕΕ καλούνται να απαντήσουν στο πόση θα είναι η διάρκεια της νέας αναβολής που προτίθενται να δώσουν στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα βήματα που θα την οδηγήσουν εκτός της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι και σε αυτό το θέμα εμφανίζονται διχασμένοι.
Διότι αν και το πιθανότερο είναι να δοθεί μια τρίμηνη παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 με την πρόβλεψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα αυτής της ημερομηνίας, εφόσον ολοκληρώσει και νωρίτερα τις δέουσες κοινοβουλευτικές ενέργειες, υπάρχουν φωνές – με ισχυρότερη αυτή της Γαλλίας – που ζητούν η αναβολή να είναι διάρκειας μερικών ημερών ή εβδομάδων προκειμένου η Βουλή των Κοινοτήτων να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ.
Την ώρα λοιπόν που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αναποφάσιστοι για τη διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit, o Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρότεινε χθες να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, αναφέροντας πως το αίτημα του θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 28/10.

Εκλογές ζητά ο Johnson, στάση αναμονής από την αντιπολίτευση

Και μάλιστα προκειμένου να πείσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης επί του αιτήματος του – δεδομένου ότι χρειάζεται την έγκριση των δύο τρίτων των Βρετανών βουλευτών – διεμήνυσε πως εφόσον η αντιπολίτευση στηρίξει το αίτημα του, θα δώσει περισσότερο χρόνο στη διαβούλευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, με την οποία του ζητά να συναινέσει σε πρόωρες εκλογές, ο Johnson παραδέχεται για πρώτη φορά πως δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τη μέχρι τώρα αδιαπραγμάτευτη θέση του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία με την ΕΕ.
Ο Johnson τόνισε ότι θεωρεί βέβαιη την υπερψήφιση της Συμφωνίας που πέτυχε με την ΕΕ για το Brexit εάν επανεκλεγεί με σημαντική διαφορά, υποστήριξε ότι το καλύτερο θα ήταν η αναβολή του Brexit να είναι μικρής διάρκειας και όχι τριών μηνών και υπογράμμισε ότι εάν οι Εργατικοί πουν «όχι» σε εκλογές, η στάση τους θα είναι «απολύτως ηθικά απαράδεκτη».
Πάντως, ο Corbyn φέρεται να τηρεί στάση αναμονής, καθώς πρώτα περιμένει να δει ποια θα είναι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη νέα αναβολή του Brexit.
Ο επικεφαλής των Εργατικών εξακολουθεί να επαναλαμβάνει την αρχική του θέση, ότι δηλαδή θα στηρίξει οποιοδήποτε αίτημα για πρόωρες εκλογές εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα άτακτο Brexit στις 31/10.

The Sun: Μυστική συνάντηση Sturgeon – Corbyn για το Brexit

Μυστική συνάντηση φέρονται ότι είχαν χθες Πέμπτη 24/10 η επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Nicola Sturgeon και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun, η Sturgeon φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Sturgeon και ο Ian Blackford, κορυφαίο στέλεχος του SNP ζήτησαν από τον Corbyn να στηρίξει το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Οι 35 βουλευτές του SNP τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, αλλά δεν θέλουν να φανεί ότι στηρίζουν τον Boris Johnson, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι θα επιθυμούσε οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου.
Για αυτό το λόγο και ζήτησαν την «κάλυψη» του Corbyn.
«Δεν πιστεύω ότι τους έδωσε απάντηση» υποστήριξε βουλευτής των Εργατικών μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.
Σημειώνεται πως για να περάσει το αίτημα του Johnson για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.
Ωστόσο, βάσει των σημερινών δεδομένων, η πλειοψηφία αυτή δεν υπάρχει, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν το σχετικό αίτημα του Johnson, ο οποίος  υποστηρίζει πως οι πρόωρες εκλογές είναι ενδεχομένως ο μόνος τρόπος για να αρθεί το συνεχές αδιέξοδο που καταγράφεται στο ζήτημα του Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ο Johnson υποστηρίζει ότι η συνέχιση του αδιεξόδου με το Brexit κατά τη διάρκεια του 2020 θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, στις θέσεις εργασίας και επισημαίνει ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατά όμηρο την χώρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης