Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πάνω από τον μέσο όρο η Ελλάδα στους στόχους του ΟΟΣΑ για την ενέργεια

tags :
Πάνω από τον μέσο όρο η Ελλάδα στους στόχους του ΟΟΣΑ για την ενέργεια
Στον αντίποδα, η χώρα μας υστερεί στην ενεργειακή ένταση
Πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τους στόχους που έχει θέσει ο διεθνής Οργανισμός για τον τομέα της ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει το 79,9% του στόχου έναντι 71,4% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
Αυτό προκύπτει από το Δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που ανακοινώθηκε χθες και βασίζεται επεξεργασία των δεδομένων από τη μελέτη και τους δείκτες του ΟΟΣΑ για την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ ως το 2030.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κριτήριο που θέτει ο ΟΟΣΑ για το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού, η Ελλάδα με δείκτη κάλυψης 23,5% βρίσκεται στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 23,9%, έχοντας καλύψει το 54,6% της απόστασης ως τον τελικό στόχο για το 2030 που είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο 58,6% της ηλεκτροπαραγωγής.

Στην Ισλανδία η υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ

Κατά μέσον όρο, σήμερα, οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν καλύψει το 55,1% του στόχου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την υψηλότερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα εμφανίζει η Ισλανδία με 99,99% και τη χαμηλότερη το Ισραήλ με 2,46%.
Ένας τομέας στον οποίο η χώρα υστερεί είναι η ενεργειακή ένταση (σε τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου κατά κεφαλήν), με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,1, έναντι στόχου ΟΟΣΑ για το 2030 στο 1,63, και μέσου όρου ΟΟΣΑ σήμερα στο 4,1.
Η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή του σχετικού δείκτη είναι το Μεξικό με 1,4, ενώ η Ισλανδία κατέχει το ρεκόρ με 17,2.
Όσον αφορά στο δείκτη για το ποσοστό του πληθυσμού που εξαρτάται κατά πρώτο λόγο από καθαρά καύσιμα και τεχνολογία στην Ελλάδα εμφανίζεται το 94% έναντι 93,4% στον ΟΟΣΑ και στόχο κάλυψης για το 2030 το 95%
Τέλος 100% - όσο είναι και ο στόχος για το 2030- είναι στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Κάλυψη 100% εμφανίζουν και οι χώρες ΟΟΣΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης