Περιβάλλον

Στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων η Total για πετρελαϊκό πεδίο στην Ουγκάντα

Στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων η Total για πετρελαϊκό πεδίο στην Ουγκάντα
Ζητούν από το γαλλικό δικαστήριο να υποχρεώσει τη Total να αποκαλύψει πώς αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Οι έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Γαλλία και την Ουγκάντα ζητούν από γαλλικό δικαστήριο να διατάξει την Total να αποκαλύψει πώς αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός πετρελαϊκού πεδίου στην Ουγκάντα, σύμφωνα με πράσινη ομάδα «Φίλοι της Γης» .
Η Total ανακοίνωσε την Τετάρτη  23/10/2019 ότι δεν είχε άμεσο σχόλιο σχετικά με τη νομική απαίτηση των ομάδων, αλλά επικαλέστηκε προηγούμενη δήλωση στην οποία ανέφερε ότι εργάζεται στην Ουγκάντα σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.
Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύουν ετήσια σχέδια που να αντιμετωπίζουν κάθε αρνητικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους και των θυγατρικών και προμηθευτών τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Στη νομική τους εφαρμογή, οι έξι περιβαλλοντικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν οι φίλοι της γης, δήλωσαν ότι η Total δεν είχε εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση.
Σε μια κοινοποίηση της 24ης Ιουνίου στην Total,  κατηγορούσαν την επιχείρηση ότι δεν αποζημίωσαν κατάλληλα τους τοπικούς ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που επλήγησαν από τις εργασίες για το έργο Tilenga στην Ουγκάντα.
Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Total δεν κατόρθωσε να αναπτύξει επαρκείς περιβαλλοντικές διασφαλίσεις για να προστατεύσει το γύρω εθνικό πάρκο μέσω του οποίου ρέει ο ποταμός Νείλος.
Αποθέματα αργού ανακαλύφθηκαν στην Ουγκάντα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά η παραγωγή έχει καθυστερήσει επανειλημμένα από διαφωνίες με τους φορείς εκμετάλλευσης σχετικά με τους φόρους, ενώ η έλλειψη υποδομής, όπως ένας αγωγός και μια μονάδα διύλισης, έχει επίσης συμβάλει αρνητικά.
Σε ανακοίνωσή της στις 30 Σεπτεμβρίου, η Total ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία νομική απαίτηση να δημοσιεύει εκθέσεις για κάθε έργο της, προσθέτοντας ότι έθεσε μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων του Tilenga και εργάστηκε σε διαβούλευση με τους ντόπιους που είχαν να επανατοποθετηθεί εξαιτίας αυτού.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης