Τελευταία Νέα

Κ. Χατζηδάκης: Συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ απευθείας στην αγορά - Πλαίσιο αποζημίωσης έργων άνω των 250 MW

Κ. Χατζηδάκης: Συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ απευθείας στην αγορά - Πλαίσιο αποζημίωσης έργων άνω των 250 MW
Η ελληνική πλευρά προσδοκά συνεργασία με την Γερμανία για συντονισμό των δράσεων που αφορούν την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων για επενδύσεις και για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής εποχής, σύμφωνα με τον υπουργό
Δυο σημαντικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για τις «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε οι μονάδες ΑΠΕ που δεν χρειάζονται λειτουργική ενίσχυση και επομένως δεν θα επηρεάζουν το ΕΤΜΕΑΡ, να προχωρούν ανεξάρτητα των διαγωνισμών που διενεργεί η ΡΑΕ.
Αντίστοιχα εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, θα προωθούνται και οι μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ άνω των 250 MW.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Κομισιόν αλλά και φορείς της αγοράς για να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν τρία κύματα ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και θα έχει ως κεντρικό θέμα την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό του Δημοσίου, τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε επιμέρους εταιρείες ώστε να ιδιωτικοποιηθεί, και θα περιλαμβάνει διατάξεις και για τις ΑΠΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, είπε ότι προωθείται από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς αφού η ΔΕΗ το 2018 έχασε 200 εκατ. εξαιτίας των λιγνιτικών μονάδων ενώ το 2019 οι απώλειές της εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκατ.
Σημείωσε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τις οποίες η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά προσδοκά συνεργασία με την Γερμανία για συντονισμό των δράσεων που αφορούν την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων για επενδύσεις και για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής εποχής.
Επίσης ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνεται λεπτομερής προγραμματισμός για το «σβήσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το α' 6μηνο του 2020.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Θα την κάνουμε σύμφωνα με ενωσιακό δίκαιο και στο χρόνο που θα θεωρήσουμε κατάλληλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης