Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση DG Comp - Σδούκου στις Βρυξέλλες για ΔΕΗ, απελευθέρωση της αγοράς

Συνάντηση DG Comp - Σδούκου στις Βρυξέλλες για ΔΕΗ, απελευθέρωση της αγοράς
Οι συζητήσεις γίνονται εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Συνάντηση με την DG Comp στις Βρυξέλλες έχει η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου με θέματα την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Η σημερινή συνάντηση έχει μεγάλη σημασία καθώς οριστικοποιούνται κινήσεις που έχουν να κάνουν με τα βήματα για την εξυγίανση της ΔΕΗ αλλά και μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Το τελευταίο αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο για την αγορά που περιμένει να δει το ακριβές πλαίσιο αντικατάστασης των ΝΟΜΕ αλλά και τις προυποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Target Model.
 
Κεντρικό θέμα το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

Πάντως η ελληνική πλευρά σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εργάζεται με ορίζοντα τα μέσα Νοεμβρίου και για το λόγο αυτό εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εντός του έτους.  
Ωστόσο μετά την αποτυχία των δυο διαγωνισμών που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον και η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καθώς και ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητά το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.
Έτσι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να «απαντήσει» στο πρόβλημα μέσω της επιτάχυνσης του προγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, και μάλιστα με ορίζοντα το 2028 όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Κομισιόν είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 50% όπως προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί μείωση του ποσοστού αυτού στο 65% έχοντας μάλιστα χαρακτηρίσει το μέτρο ως παρανοϊκό.
Πάντως η ταχεία αποκλιμάκωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά περίπου 2,5% μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, (κυρίως λόγω της αύξησης των τιμολογίων) αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.  
Παράλληλα η επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου μοντέλου της αγοράς και η δέσμευση ότι αυτή θα λειτουργήσει με βάση το Target Model τον Ιούνιο του 2020 όπως και η λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση, αποτελούν τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά για να πείσει τις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στην πράξη την απελευθέρωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης