Επικαιρότητα

Πως θα λειτουργήσει το σχέδιο Ηρακλής - Ποιο μέρος του απευθύνεται σε συνταξιοδοτικά ταμεία και ποιο σε hedge funds

Πως θα λειτουργήσει το σχέδιο Ηρακλής - Ποιο μέρος του απευθύνεται σε συνταξιοδοτικά ταμεία και ποιο σε hedge funds
Τα «μικρά» μυστικά του σχεδίου Ηρακλής
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα αδημονεί για το σχέδιο νόμου «Ηρακλής» που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. 
Αξιωματούχος του οικονομικού  επιτελείου της  κυβέρνησης σε μια  στιγμή ικανοποίησης για την αποδοχή του σχεδίου από τους ξένους  επενδυτές  αποκάλυψε  στο BN , ότι ο βασικός του πυλώνας θα στηριχθεί αρχικά  από τα Pension Funds και στη συνέχεια θα εμφανισθούν τα Ηedge Funds  τα οποία  προσμετρούν καλύτερα  από κάθε επενδυτική οντότητα τους κινδύνους  αλλά  και τις αποδόσεις που μπορεί να αποκομίσουν από παρόμοιες επενδύσεις.
Το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης  και προσωπικά ο  υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός που έχει αναλάβει  την υλοποίηση project κάνει λόγο για θετική συγκυρία καθώς στους  διαχειριστές των funds θα δοθεί η ευκαιρία  να αγοράσουν ένα προϊόν που θα  τους φέρει αποδόσεις  στα χαρτοφυλάκια, όταν η διεθνής  επενδυτική  κοινότητα  καταγράφει αρνητικές  επιτόκια σε καταθέσεις και ομόλογα.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι αρκετές διοικήσεις Pension Funds στο εξωτερικό ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων διότι οι αποδόσεις είναι αρνητικές και πλέον δεν μπορούν  να συντηρηθούν οι μηνιαίες  συντάξεις  στα σημερινά επίπεδα.  
Τα «μικρά» μυστικά του σχεδίου Ηρακλής  που να σημειωθεί …λάτρεψαν οι ξένοι είναι, ότι η Ελλάδα  θα τους προσφέρει μια  σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των αποδόσεών τους.
Σύμφωνα με τον  κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο ΒΝ , οι εγγυήσεις  των 9 δισ. ευρώ  θα «προστατεύουν» το 35% του χαρτοφυλακίου του APS και οι τίτλοι αυτοί θα είναι κυρίως που θα απευθύνονται  σε Funds  τα οποία διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων.
Η συγκεκριμένη κατηγορία θα λαμβάνει εγγυημένες αποδόσεις ενώ το υπόλοιπο 65%  του χαρτοφυλακίου θα απευθύνεται  κυρίως σε Funds που με βάση το καταστατικό τους μπορεί  να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο.
Δεν αποκλείεται  να υπάρξει μίξη των δύο κατηγοριών από κάποια Funds με στόχο λελογισμένο κίνδυνο και αποκόμιση κερδών.
Ωστόσο  για να λειτουργήσει  το πρώτο κομμάτι του χαρτοφυλακίου με τις εγγυημένες αποδόσεις  θα πρέπει  να έχει πωληθεί σε κερδοσκοπικά  κεφάλαια  πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιο  των μη εγγυημένων αποδόσεων δηλαδή πάνω από το μισό του 65%.
Με βάση  το αρχικό σχέδιο  τα 9 δισ  ευρώ που  θα είναι  η εγγύηση  θα καλύπτει συνολικό χαρτοφυλάκιο  «κόκκινων» δανείων ύψους  30 δις. ευρώ.
Στην περίπτωση  που το ενδιαφέρον  ξεπεράσει  την αρχική κάλυψη δεν αποκλείεται να ακολουθήσει  και δεύτερο πακέτο  έτσι ώστε οι τράπεζες να καλύψουν τις δικές  τους ανάγκες  για περαιτέρω  μείωση των  μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει σε ετήσια βάση  ως αμοιβή για τις εγγυήσεις  το ποσό  των 150 εκατ. ευρώ  που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό  για να καλύψει  τις προσδοκώμενες αποδόσεις  των pension funds.
H  επιτυχία του εγχειρήματος είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο  παρότι δεν διαθέτει επενδυτική  βαθμίδα από τους  διεθνείς οίκους  αξιολόγησης, δίνεται η ευκαιρία  στη χώρα να  να ανέβει κατηγορία  χάρη στους ξένους επενδυτές  που  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία αγοράζοντας  στη πράξη  το σχέδιο  Ηρακλής  το οποίο απευθύνεται σε μία  αγορά ύψους 15 τρισ  δολαρίων.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης