Ενέργεια

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν επιχορήγηση 190 εκατ. δολ. προς την Γκάνα για επενδύσεις στην ενέργεια

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν επιχορήγηση 190 εκατ. δολ.  προς την Γκάνα για επενδύσεις στην ενέργεια
Η κυβέρνηση της Γκάνα ακύρωσε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν επιχορηγήσεις 190 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Γκάνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Power Africa” ως απάντηση στην καταγγελία της κυβέρνησης της Γκάνα της σύναψης σύμβασης με ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters.
Η Millennium Challenge Corporation (MCC), αμερικανική υπηρεσία παροχής βοήθειας από το εξωτερικό, συμφώνησε το 2014 να χορηγήσει χρηματοδότηση 498 εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της ενέργειας της Γκάνα για να συμβάλει περαιτέρω στην τόνωση ιδιωτικών επενδύσεων.
Η χρηματοδότηση ήταν η μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες υστο πλαίσιο του “Power Africa”, η οποία ξεκίνησε το 2013 από τον τότε πρόεδρο Barack Obama και αποσκοπεί να φέρει ηλεκτρική ενέργεια σε δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριών στην Αφρική.
Μία ρύθμιση στο πλαίσιο της συμφωνίας αφορούσε την παράδοση των λειτουργιών της κρατικής Electricity Company of Ghana (ECG) το Μάρτιο στη Ghana Power Distribution Services (PDS), μια κοινοπραξία στην οποία ηγείτο η φιλιπινέζικη εταιρεία ηλεκτρισμού Meralco.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γκάνα ενημέρωσε τους αμερικανούς αξιωματούχους το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ακύρωσε την 20ετή παραχώρηση που είχε συνάψει με την PDS, αναφέροντας ότι οι εγγυήσεις πληρωμών που δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η πρεσβεία των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απόφαση τερματισμού της σύμβασης ήταν αδικαιολόγητη και ότι, ως εκ τούτου, το MCC ακυρώνει επιχορηγήσεις 190 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα υπόλοιπα 308 εκατομμύρια δολάρια θα εξακολουθήσουν να εκταμιεύονται.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν τη σημασία της συμβατότητας ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς", ανέφερε.
Ο υπουργός πληροφοριών της Γκάνας Kojo Oppong Nkrumah ανέφερε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν δημιουργεί «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
"Ήταν μια διαφορά απόψεων που έχουμε συμφωνήσει αμοιβαία να σεβαστούμε", είπε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης