Ενέργεια

«Φιλί ζωής» στη χρεοκοπημένη Eskom – Έκτακτη χρηματοδότηση 4 δισ. δολ. ενέκρινε η Ν. Αφρική

«Φιλί ζωής» στη χρεοκοπημένη Eskom – Έκτακτη χρηματοδότηση 4 δισ. δολ. ενέκρινε η Ν. Αφρική
Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η διάσωση της επιχείρησης – Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η χτυπημένη από την κρίση εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής, Eskom, έλαβε έκτακτη εισφορά ύψους 59 δισεκατομμυρίων rand (4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από το κοινοβούλιο, προκαλώντας κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης που την χαρακτήρισαν ως "λευκή επιταγή".
Το ειδικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για τη χορήγηση της χρηματοδότησης προτάθηκε για πρώτη φορά από τον υπουργό Οικονομικών Tito Mboweni τον Ιούλιο, καθώς η Eskom αγωνίστηκε να εξυπηρετήσει τα συσσωρεύμενα χρέη των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να κρατήσει «τα φώτα  ανοικτά» καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019 καθώς και τις μονάδες εξόρυξης άνθρακα.
Η Eskom αντιμετώπισε νέα μπλακ-άουτ την περασμένη εβδομάδα μετά από τις επανειλημμένες περικοπές ενέργειας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι οποίες οδήγησαν την οικονομία σε συρρίκνωση.

Αυστηροί όροι στο σχέδιο διάσωσης

Ο Mboweni ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το σχέδιο διάσωσης της Eskom θα πρέπει να τηρεί αυστηρούς όρους για να λάβει το σχέδιο διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξυπηρέτηση χρεών και όχι για λειτουργικά έξοδα.
Η πολυετής Μόνιμη Επιτροπή Πιστοποίησης, υπεύθυνη για την εποπτεία του νομοσχεδίου, δεν κατάφερε να συμφωνήσει για τους όρους και στις αρχές Οκτωβρίου επέλεξε να αφήσει αμετάβλητο το νομοσχέδιο του Υπουργού Οικονομικών.
"Το νομοσχέδιο ως είναι μια λευκή επιταγή που θα ανατινάξει το έλλειμμα", δήλωσε την Τρίτη η αξιωματική αντιπολίτευση «Δημοκρατική Συμμαχία», επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις άλλων κομμάτων.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Mboweni δεν έθιξε άμεσα το ζήτημα των συνθηκών, αλλά υπαινίσσεται ότι η διοίκηση του Eskom θα εξεταστεί προσεκτικότερα.
"Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε είναι να διορίσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να τρέξουν την Eskom.Διορίστε το σωστό διοικητικό συμβούλιο και μια αρμόδια διοικητική ομάδα », είπε.
"Τότε πρέπει να είμαστε σε θέση να κρατήσουμε αυτό το διοικητικό συμβούλιο και τη διοικητική ομάδα υπεύθυνη. Το πρόβλημα της Eskom δεν είναι μόνο οικονομικό. "
Η Eskom δεν έχει μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο από τη στιγμή που παραιτήθηκε από τον Phakamani Hadebe τον Μάιο, επικαλούμενος αφόρητη πίεση.
Ο Hadebe ήταν ο 10ος Διευθύνων Σύμβουλος σε μια δεκαετία.
Ο νομοσχέδιο ειδικής πίστωσης θα μεταβεί στο κοινοβουλίου για έγκριση πριν να σταλεί στον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa για υπογραφή.


www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης