Ενέργεια

Αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη η Exxon Mobil για παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή - Αρχίζει η δίκη

Αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη η Exxon Mobil  για παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή - Αρχίζει η δίκη
Η δίκη  θα διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να ζητήσει κατάθεση από τον Rex Tillerson, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σε δίκη η παραπέμπεται από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης η  Exxon Mobil Corp  ο οποίος την κατηγορεί ότι παραπλανούσε τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους των κανονισμών για την αλλαγή του κλίματος στις δραστηριότητές της.
Η δίκη, που ξεκινά σήμερα Τρίτη 22/10/2019 ενώπιον του δικαστή Barry Ostrager στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν και θα διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, θα μπορούσε να ζητήσει κατάθεση από τον Rex Tillerson, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon πριν υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη από τις πολλές αγωγές που εκκρεμούν επί του παρόντος εναντίον μεγάλων εταιρειών πετρελαίου που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
"Οι ισχυρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης είναι ψευδείς", ανέφερε η Exxon σε μια ανακοίνωση. "Εμείς λέμε στους επενδυτές μέσω τακτικών γνωστοποιήσεων πώς η εταιρεία λογοδοτεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος. Είμαστε σίγουροι για τα γεγονότα και ανυπομονούμε να δούμε την εταιρεία μας απαλλαγμένη από το δικαστήριο. "
Ο γενικός εισαγγελέας μήνυσε την Exxon τον Οκτώβριο το 2018 στο πλαίσιο του νόμου Martin, νόμου της Νέας Υόρκης, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Exxon δήλωσε ψευδώς στους επενδυτές ότι είχε αξιολογήσει σωστά τις επιπτώσεις των μελλοντικών κανονισμών για το κλίμα στις επιχειρήσεις της χρησιμοποιώντας ένα "κόστος αντιπροσώπευσης" έως και $ 80 ανά τόνο εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, αυτά τα αριθμητικά στοιχεία συχνά δεν χρησιμοποιήθηκαν στους εσωτερικούς προγραμματισμούς ή στις παραδοχές κόστους, σύμφωνα με την αγωγή.
Ο γενικός εισαγγελέας κατηγόρησε επίσης την εταιρεία ότι δεν καταλόγισε σωστά το κόστος ενδεχόμενης ρύθμισης για τον προσδιορισμό της αξίας των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ή αν θα καταγράψει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων.
Η Μασαχουσέτη διερευνά ξεχωριστά εάν η Exxon απέκρυψε τις γνώσεις της για το ρόλο των ορυκτών καυσίμων στην αλλαγή του κλίματος.
Τόσο η Μασαχουσέτη όσο και η Νέα Υόρκη άρχισαν να ερευνούν την Exxon μετά από ειδησεογραφικά δελτία το 2015 λέγοντας ότι οι δικοί της επιστήμονες είχαν αποφασίσει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτές οι αναφορές, από το InsideClimate News και τους Los Angeles Times, βασίστηκαν σε έγγραφα από τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η Exxon δήλωσε ότι τα έγγραφα δεν ήταν ασυμβίβαστα με τις δημόσιες θέσεις της.
Η Exxon και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP Plc, η Chevron Corp και η Royal Dutch Shell αντιμετωπίζουν αγωγές από πολιτείες και κομητείες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας κεφάλαια για να πληρώσουν για θαλάσσιες και άλλες υποδομές για να προστατεύσουν από την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος.

www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης