Διεθνή

Erdogan: Δεν τίθεται θέμα παράτασης της εκεχειρίας στη Συρία

Erdogan: Δεν τίθεται θέμα παράτασης της εκεχειρίας στη Συρία
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εκπνέει σήμερα και όπως όλα δείχνουν η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία «με αποφασιστικότητα» μετά τη λήξη της εκεχειρίας και εφόσον οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε την Τρίτη σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν από την επίσημη επίσκεψή του στη Μαύρη Θάλασσα και τη ρωσική πόλη Σότσι. «Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στην ίδια σελίδα αναφορικά με την εξάλειψη της τρομοκρατίας», είπε ο Ερντογάν πριν από τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 775 τρομοκράτες, ενώ έκανε λόγο για απώλειες επτά Τούρκων στρατιωτών, 79 στρατιωτών του Συριακού Στρατού και 20 αμάχων Τούρκων που έπεσαν θύμα των επιθέσεων της «μπότας του PKK στη Συρία», όπως χαρακτήρισε τους Κούρδους αντάρτες που μάχονται στη Συρία.

Ερντογάν: Δεν μιλάω με την Ευρώπη για την εκεχειρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε όμως ιδιαίτερα προκλητικός αναφορικά με τις συστάσεις της Ευρώπης για διατήρηση της κατάπαυσης πυρός. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε την επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 120 ώρες, κάτι που ο Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά.
«Δεν έλαβα κανένα αίτημα για παράταση. Κάναμε την συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με τη Γαλλία. Ο Μακρόν, σε κάθε περίπτωση, κάνει αυτές τις συζητήσεις με τους τρομοκράτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν όταν του τέθηκε το ερώτημα. Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε συζητήσεις της Δύσης με την τρομοκρατία και σε χθεσινές του δηλώσεις.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησής του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν υπάρχει στα σχέδιά του. «Αυτή την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο συνάντησης με Μακρόν, Μέρκελ και Τζόνσον αλλά έθεσα έναν όρο – να κάνουμε τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη ή στις πόλεις Σανλιούρφα ή το Γκαζιαντέπ (στα σύνορα με τη Συρία)» είπε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου στο Σότσι της Ρωσίας. Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εκπνέει σήμερα και όπως όλα δείχνουν η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης