Ενέργεια

ΙΕΑ: Σημαντικές προοπτικές της Τουρκίας για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 63 GW ως το 2024

ΙΕΑ: Σημαντικές προοπτικές της Τουρκίας για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 63 GW ως το 2024
Τα φωτοβολταικά έχουν τη μερίδα του λέοντος και πρόκειται να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης
Στο ενεργειακό προσκήνιο βρίσκεται η Τουρκία μετά την νέα έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Ενεργειακή Υπηρεσία (IEA) και αφορά την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της χώρας που θα φτάσει τα 63 GW ως το 2024.
Η έκθεση του «Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 2019» προβλέπει ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1.200 GW μεταξύ 2019 και 2024.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Τουρκία", ανέφερε ο Heymi Bahar, ανώτερος αναλυτής της IEA, στο πρακτορείο Anadolu.
Η Τουρκία θα προχωρήσει σε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς το 75% της πρόσθετης εγκατεστημένης ανανεώσιμης δυναμικότητας από το 2019 έως το 2024 θα προέρχεται από την ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Ωστόσο, η προσδοκώμενη και αναμενόμενη επέκταση των ΑΠΕ απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ενέργειας, υπογράμμισε ο Διεθνής Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεση.
Η αύξηση των 1.200 GW, η οποία είναι ισοδύναμη με τη σημερινή συνολική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, οφείλεται στη μείωση του κόστους και στις συντονισμένες προσπάθειες της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα φωτοβολταικά έχουν τη μερίδα του λέοντος και πρόκειται να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης.

Οι προβλέψεις για Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Καναδά, Ισπανία και Γαλλία

Μέχρι το τέλος του 2018, η Κίνα είχε 730 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ενέργειας και μέχρι το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 1.219 GW - ένα επίπεδο που θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να κατέχει τον τίτλο ως τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 5 χρονια.
Οι ΗΠΑ, με 280 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι τα τέλη του 2018, θα ακολουθήσουν την Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ΗΠΑ θα έχουν 411 GW εγκατεστημένης καθαρής ενεργειακής ισχύος ενώ η Ινδία θα φτάσει τα 235 GW το 2024, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Γερμανία θα έχει την τέταρτη υψηλότερη δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας με 166 GW. Η Βραζιλία πρόκειται να κατασκευάσει 156 GW ανανεώσιμης ενέργειας το 2024 για να κατατάξει στην πέμπτη θέση στον κατάλογο παγκόσμιων ανανεώσιμων ηγετών.
Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει με 153 GW. Ο Καναδάς και η Ισπανία αναμένεται να φτάσουν τα 107 GW και τα 81 GW το 2024, αντίστοιχα. Η Γαλλία θα δημιουργήσει 80 GW ενώ η Ιταλία πρόκειται να γίνει η 10η χώρα στον κόσμο με την υψηλότερη δυναμικότητα ανανεώσιμης ενέργειας το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης