Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell αποχωρεί από δύο υπεράκτια έργα στο Καζακστάν - Δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικά

Η Shell αποχωρεί από δύο υπεράκτια έργα στο Καζακστάν - Δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικά
Η Shell δαπάνησε 900 εκατομμύρια δολάρια για το Khazar -KazMunayGaz
Η Royal Dutch Shell έχει αποσυρθεί από το παράκτιο έργο Khazar δίπλα στο γιγάντιο πεδίο  Kashagan στο Καζακστάν και μια πολυεθνική κοινοπραξία συμπεριλαμβανομένης της Shell εγκαταλείπει επίσης τα σχέδια για το παρακείμενο μπλοκ Kalamkas, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα 21/10/2019 σύμφωνα με το Reuters.
"Το έργο (Khazar) δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστικό έναντι άλλων ευκαιριών στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Shell", ανέφερε η εταιρεία.
Η Shell είχε επενδύσει περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια στo Khazar, ανακοίνωσε μια μονάδα της κρατικής επιχείρησης ενέργειας KazMunayGaz του Καζακστάν.
Η Shell, η KazMunayGaz και η Oman Oil Co ήταν εταίροι στο Khazar, μέρος του υπεράκτιου μπλοκ Pearls.
Δεν έγινε γνωστό  αν κάποιος από τους δύο εταίρους της σχεδίαζε να αγοράσει το μερίδιο της Shell.
Οι αρχές του Καζακστάν δήλωσαν ότι μια κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένων των Shell, Eni, ExxonMobil, CNPC, Total, Inpex και KazMunayGaz, εγκατέλειψε επίσης το Kalamkas, για τον οποίο κατέχει την άδεια.
Τα κόστη του έργου Kalamkas-Khazar εκτιμήθηκαν σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, με την παραγωγή να ξεκινά στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τον Ashley Sherman, αναλυτή της Wood Mackenzie.
"Είτε πρόκειται για σκληρή εφοδιαστική είτε για σύνθετη γεωλογία, τα ρηχά νερά της ανοικτής θαλάσσης του Καζακστάν αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πλήρη ανταγωνιστικότητα έναντι των ευκαιριών βαθέων υδάτων χαμηλού κόστους σε άλλα μέρη του κόσμου", δήλωσε ο Sherman.
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν δαπανήσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Kashagan, το οποίο μαστίζεται από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.
Το Καζακστάν ελπίζει ότι το Kashagan και η υποδομή του θα χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη μικρότερων δορυφορικών πεδίων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης