Επικαιρότητα

Νέο σχέδιο δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν - Αποκλείστηκε νέα περαίωση

Νέο σχέδιο δραστικής μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν - Αποκλείστηκε νέα περαίωση
Tο σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Euro Working Group
Σχέδιο δραστικής μείωσης  των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς και αναμένει το πράσινο φως για την εφαρμογή του.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Euro Working Group (30 Oκτωβρίου 2019) και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε ταυτόχρονα με τη μείωσή τους να μη δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες παραμένουν μόνιμα πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και ο μηδενισμός τους τείνει να καταστεί μόνιμο προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση.
Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ άφησε «παράθυρο» νέων ελαφρύνσεων στους φόρους των ακινήτων και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 2020,  εφόσον από την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Ερωτηθείς για το αν εξακολουθεί να υφίσταται δημοσιονομικό «κενό» στον προϋπολογισμό του 2020, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς».
Σε ότι αφορά το χρόνο εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ το πιθανότερο  είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Ξαναγράφονται» με πιο αυστηρούς όρους για το επιτόκιο οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση - Μαστίγιο και καρότο από την εφορία

Την ίδια στιγμή, επί το δυσμενέστερο αλλάζουν μετά από απαίτηση των θεσμών οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής οφειλετών στη νέα πάγια ρύθμιση που θα τεθεί 1ης Ιανουαρίου  σε ισχύ.
Εκτός από την θέσπιση πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων κυρίως για τις οφειλές από φόρους κληρονομιάς, ώστε να διατηρηθούν εκτός νέου πλαισίου οι φορολογούμενοι που δεν είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους, οι θεσμοί προτρέπουν την ελληνική φορολογική διοίκηση να επιβάλλει αυξημένο επιτόκιο για όσους επιλέγουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επιτόκιο που θα επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.
Με λίγα λόγια στην τακτική του καρότου και του μαστιγίου θα κινηθεί από το νέο χρόνο η Εφορία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον βέβαια εισακουστούν οι προτάσεις από τους δανειστές που είναι και το πιο πιθανό σενάριο.
Το καρότο θα είναι ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής ο οποίος διπλασιάζεται, ενώ το μαστίγιο θα είναι το επιτόκιο που θα αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Στις έκτακτες οφειλές, όπως είναι τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, υπάρχει ένα ακόμα μαστίγιο.
Πρόκειται για το κριτήριο του εισοδήματος που θα ξεκλειδώνει τον αριθμό των δόσεων.
Δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που θα έχουν οι φορολογούμενοι θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης της οφειλής. Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24.
Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
-Οι φορολογούμενοι που χρωστούν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις τακτικές οφειλές τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται και σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Όσοι όμως θα επιλέξουν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο.
Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα από αυτά που χρωστούν λόγω υψηλότερου τόκου.
Το ύψος του επιτοκίου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.
-Οι φορολογούμενοι με έκτακτες οφειλές π.χ. φόρο κληρονομιάς θα μπορούν αν τις ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις.
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.
-Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή εξετάζεται να ανέρχεται στα επίπεδα του 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με την οφειλή.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.
-Η ελάχιστη μηνιαία δόση σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.
-Παράλληλα με την νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών.
Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ.
Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης