ΙΕΑ: Κατά 50% θα αυξηθεί μεταξύ 2019 - 2024 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ

ΙΕΑ: Κατά 50% θα αυξηθεί μεταξύ 2019 - 2024 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας αυξάνεται από 26% σήμερα σε 30% το 2024
Κατά 50% θα αυξηθεί μεταξύ 2019 - 2024 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IEA σχετικά με την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τίτλο "Renewables 2019", η πρόσθετη χωρητικότητα 1.200 GW μεταξύ 2019 και 2024 οφείλεται στη μείωση του κόστους και στις συντονισμένες προσπάθειες των κυβερνητικών πολιτικών.
«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια, εμπορικά κτίρια και βιομηχανία πρόκειται να απογειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια» υπογράμμισε ο ΙΕΑ, τονίζοντας παράλληλα πως η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης.
Παράλληλα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας αυξάνεται από 26% σήμερα σε 30% το 2024.

Πολιτικές και συστηματική ενσωμάτωση καθαρής ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει τις τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα εμπόδια είναι η πολιτική και η κανονιστική αβεβαιότητα, οι υψηλοί επενδυτικοί κίνδυνοι και η ολοκλήρωση του συστήματος των αιολικών και ηλιακών έργων.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, αλλά η ανάπτυξή τους πρέπει να επιταχυνθεί αν θέλουμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την πρόσβαση στην ενέργεια», υπογράμμισε ο Birol.

Υποχώρηση των τιμών των φωτοβολταϊκών

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατανεμημένα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα θα μειωθεί περαιτέρω κατά 15% έως 35% μέχρι το 2024, καθιστώντας την τεχνολογία πιο ελκυστική.
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ζήτηση θερμότητας δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 12% μέχρι το 2024, ζητώντας πιο φιλόδοξους στόχους και ισχυρότερη πολιτική στήριξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης