Χρηματιστήριο

Edison: Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ οι νικητές της κρίσης - Η Ελλάδα αλλάζει αφήγημα

tags :
Edison: Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ οι νικητές της κρίσης - Η Ελλάδα αλλάζει αφήγημα
Ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών δεικτών αρχίζει να δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση
Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μακριά από το ραντάρ πολλών θεσμικών επενδυτών, υπάρχουν σοβαρά σημάδια ότι το αφήγημα στην ελληνική αγορά αρχίζει να αλλάζει.
Αυτό αναφέρει η Edison στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Changing the narrative" (αλλάζοντας το αφήγημα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία υπενθυμίζει ότι ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών έχει αυξηθεί κατά 40% από τις αρχές του έτους, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.
Ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών δεικτών αρχίζει να δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ οι νικητές

Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σαν οι Επιχειρήσεις - νικητές, οι μετοχές των οποίων παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.
Ο Μυτιληναίος μετά από μια αποτελεσματική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη κατα τη διάρκεια της κρίσης, διαθέτει ισχυρές ταμειακές ροές.
Με κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. δομημένος σε τρείς τομείς έχει πρόβλεψη για 4ετή 10% EBITDA CAGR και μέσο 13% FCF απόδοση.
Ωφελημένος από την ανάπτυξη επενδύσεων υποδομής θα είναι ο ΑΔΜΗΕ με κεφαλαιοποίηση 437 εκατ., μια εταιρεία κοινής ωφέλειας η οποία διαπραγματεύεται σε discount 35% σε σχέση με τα κεφάλαια RAB που αποτελούν το ειδικό κριτήριο του συγκεκριμένου κλάδου.
Διαθέτει επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αποδώσει σε 10ετή βάση RAB CAGR 11%.
Μνεία γίνεται στις μετοχές του ΟΠΑΠ και στα Πλαστικά Θράκης.

Η πορεία της οικονομίας

Image

Ξεκινάει μια αλλαγή στο ελληνικό αφήγημα, η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- μια κυβέρνηση υπέρ της αγοράς
- μια αγορά ομολόγων που φαίνεται να είναι αισιόδοξη για τον ελληνικό κίνδυνο.
- ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καθώς τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να ισορροπούν
- μια πρόοδος στο έργο του Ελληνικού από τις εκλογές, γεγονός που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη σε σημαντικά έργα δημόσιας χρηματοδότησης ιδιωτικού τομέα
- αρκετές επιχειρήσεις που έχουν επιβιώσει από την ελληνική κρίση και έχουν αναπτύξει δυναμική στην παραγωγή.
Οι επιχειρήσεις τους είναι ευέλικτες, αποδοτικές σε κεφάλαια και ανθεκτικές στον κίνδυνο.

Μια κυβέρνηση υπέρ της αγοράς ανοίγει την πόρτα

Η μετάβαση από μια αριστερή κυβέρνηση σε μια υπέρ της αγοράς είναι πιθανό να ανοίξει την πόρτα σε θεσμικούς επενδυτές που αρχίζουν να παρακολουθούν και πάλι την Ελλάδα.
Το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Αυτή η πολιτική αλλαγή έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη που βασίζεται στην προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη και υπέρ των μεταρρυθμίσεων κυβέρνηση.
Η οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων με συνολικό κόστος 6 δισ. ευρώ, ένα σχέδιο αποτελεσματικότητας με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να φθάσει τα 60 δισ. ευρώ.
Image

Πιθανόν νικητές της νέας πολιτικής...

- Ελληνικές εταιρείες με κυρίαρχα μερίδια αγοράς και εξειδικευμένες θέσεις στην Ελλάδα, όπως ο ΟΠΑΠ
- Προμηθευτές χαμηλού κόστους που έχουν αναδιαρθρωθεί μέσω της κρίσης και έχουν δείξει ισχυρή παραγωγή FCF, όπως ο Μυτιληναίος
- Δικαιούχοι των αυξανόμενων δαπανών υποδομής, όπως ο ΑΔΜΗΕ
- Διεθνώς εκτεθειμένες εταιρείες που διαπραγματεύονται με discount, όπως τα Πλαστικά Θράκης
Image

Βγαίνοντας από την κρίση

Η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα στήριξης (συνολικού ύψους 326 δισ. ευρώ), με το δημόσιο χρέος και την ανεργία να παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη.
Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος, η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί για να ανακτήσει το 25% του ΑΕΠ που χάθηκε μεταξύ του 2008 και του 2016.
Το νεοεκλεγέν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους για την τόνωση της ανάπτυξης, το οποίο υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέθεσε μια οικονομική ατζέντα τριών πυλώνων:
- Πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 6 δισ. ευρώ, με φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μείωση του εταιρικού φόρου κατά 8%, μείωση του φόρου μερισμάτων, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε επιλεγμένα προϊόντα και μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά το 2020-2021.
- Σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών 2 δις ευρώ.
- Επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ
Στις 7 Οκτωβρίου 2019 παρουσιάστηκε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο επιβεβαίωσε τις προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές με πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, υψηλότερη από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 2,2%.
Βασικό μέρος της πρόβλεψης ήταν τα 1,2 δισ. ευρώ πρόσθετων φορολογικών εσόδων από την αρχή του έτους, της ανάπτυξης 8 δισ. ευρώ του παλαιού Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σημαντική ανάκαμψη στα δημόσια οικονομικά

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις πραγματοποίησαν πάνω από 400 μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένης της ιστορίας του κακού ελέγχου των δαπανών, η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι σημαντική.
Image

Το έργο του Ελληνικού

Με έκταση περίπου τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ευρώπης, μετατρέποντας το παλιό αεροδρόμιο σε μητροπολιτικό πάρκο αναψυχής και επιχειρηματικό χώρο.
Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής, 75.000 νέες θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί, συνεισφέροντας 2,4% στο ΑΕΠ και 14 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.
Αυτό το σημαντικό έργο έχει σταματήσεις από καθυστερήσεις κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά η πρόοδος αρχίζει και φαίνεται.
Η αποφυγή καθυστερήσεων σε αυτό το έργο θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανανέωσης των επενδύσεων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ΑΕΠ και άλλοι μακροοικονομικοί δείκτες είναι θετικοί

Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο συνεχόμενο έτος θετικής ανάπτυξης, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, η ελληνική οικονομία λειτουργεί χωρίς ελέγχους κεφαλαίου και ένα πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Η κυβέρνηση έχει ταμειακά αποθέματα ύψους σχεδόν 26 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτει πλήρως τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για πέντε έτη.
Η ανεργία δείχνει βελτιωμένη δυναμική, στο 17% τον Ιούνιο του 2019, ενώ η οικονομική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι σε πενταετή υψηλό.

Οι τιμές των ακινήτων βελτιώνονται, αλλά οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί

Οι τιμές των ακινήτων και τα στοιχεία για τη στεγαστική αγορά παρουσιάζουν επίσης πρόοδο και παρακολουθούνται στενά καθώς αυτές έχουν ουσιώδη επίδραση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (NPEs).
Η αύξηση του δείκτη διαμερισμάτων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά το 7,7% (έναντι 4,9% στο πρώτο τρίμηνο) με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημαντική ανάκαμψη στο ΧΑ

Η αποτίμηση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει ένα ασφάλιστρο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.
Αντίθετα, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει discount βάσει λογιστικής αξίας (P / BV) και EV / EBITDA.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Refinitiv, ο δείκτης διαπραγματεύεται σε ένα πολλαπλάσιο 14,4x 2020 P/E.
Αυτό δεν αντικατοπτρίζει τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές.
Οι εγχώριες τράπεζες συνιστούν σημαντική στάθμισή του δείκτη και διαπραγματεύονται σε P/E πολλαπλάσια του 9,5x και 8,0x για το 2020 και για το 2021, αντίστοιχα.
Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 4,9-5,3%, με εξαίρεση την Eurobank, που έχει υψηλότερες αποδόσεις 7,5%.
Οι παραπάνω δείκτες συνδυάζονται με μηδενικές μερισματικές αποδόσεις έως το 2021, ενώ το 2022 είναι το πρώτο έτος στο οποίο αναμένονται μερίσματα.
Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης