Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ε.Ε.: Δρομολογούνται οι νομικές κυρώσεις για ΑΟΖ

Ε.Ε.: Δρομολογούνται οι νομικές κυρώσεις για ΑΟΖ
Στη Σύνοδο Κορυφής ενδέχεται να επιδιωχθεί, κυρίως από τη Γερμανία, η εξασφάλιση πολιτικής συμφωνίας αναφορικά με ένα νέο πακέτο στήριξης της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, παρά το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει δεδομένης της τουρκικής εισβολής στη Συρία
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι νομοθετικές πράξεις της Ε.Ε., με στόχο τη συμπλήρωση της λευκής λίστας (empty annex), στην οποία θα περιληφθούν νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.  Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όλο το φάσμα των εξελίξεων και, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, αναμένεται να «ενσωματώσει» τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στα εν λόγω Συμπεράσματα περιλαμβάνονται τόσο η πολιτική απόφαση για δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και η καταδίκη της Άγκυρας για την επίθεση στη Συρία, περιλαμβανομένης της έκκλησης που προσυπέγραψαν οι «28» για το εμπάργκο όπλων.
Στη Σύνοδο Κορυφής ενδέχεται να επιδιωχθεί, κυρίως από τη Γερμανία, η εξασφάλιση πολιτικής συμφωνίας αναφορικά με ένα νέο πακέτο στήριξης της Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, παρά το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει δεδομένης της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Στην περίπτωση κατά την οποία η Γερμανία κατορθώσει να επιβάλει την άποψή της για ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της Άγκυρας (σ.σ. έλαβε ήδη δύο πακέτα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαστο), τότε η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση της και να ζητήσει όπως η δική της αναλογική συμβολή κατευθυνθεί στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο και στην Ιορδανία. 
Πολιτική απόφαση με επίσης αβέβαιη έκβαση αναμένεται να επιδιωχθεί και για το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που επί του παρόντος μπλοκάρει το Παρίσι. 
Θετική εικόνα για την έκβαση του Brexit έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι «έτοιμες» και ότι σήμερα θα μπορούσε να επικυρωθεί το πλαίσιο αυτό μεταξύ Ε.Ε. – Βρετανίας. Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, υπό το φως των έντονων διαφωνιών που μέχρι τώρα χωρίζουν τα κράτη-μέλη.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης