Διεθνή

Πέρασαν τον Ευφράτη οι Ρώσοι -Ανέκτησαν την Manbij οι συριακές δυνάμεις - Ο Erdogan θα συναντήσει τελικά τον Pence

Πέρασαν τον Ευφράτη οι Ρώσοι -Ανέκτησαν την Manbij οι συριακές δυνάμεις - Ο Erdogan θα συναντήσει τελικά τον  Pence
Τελεσίγραφο Erdogan στους Κούρδους να παραδώσουν τα όπλα
Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν έξω από το Κομπάνι ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα ενώ οι συριακές δυνάμεις ανέκτησαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij.
Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα συναντηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Pence. Αρχικά ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Pence και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους τούρκους ομολόγους τους.

Η στρατηγική σημασία της Manbij

Στη μέση της βόρειας ζώνης της Συρίας, η Manbij αποτέλεσε στόχο στη σύγκρουση της Συρίας λόγω των γραμμών τροφοδοσίας που διέρχονται από αυτήν.
Έχει συχνά αλλάξει τα χέρια κατά τη διάρκεια του πολέμου: Αφού καταλήφθηκε από τους αντάρτες το 2012, η πόλη πέρασε στο Ισλαμικό κράτος του Ιράκ  (ISIL ή ISIS) το 2014, ο οποίος στη συνέχεια την έχασε από το SDF πριν από τρία χρόνια.
Τοπικός οικονομικός κόμβος, η Manbij βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Μ4, μια σημαντική εμπορική διαδρομή που συνδέει τη δυτική πόλη λιμάνι της Λατάκιας με το Χαλέπι, την Ρακιά και τον πλούσιο σε πετρέλαιο Deir Az Zor στα ανατολικά.
Για τον Assad, ο έλεγχος της εθνικής οδού θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο.
"Η κυβέρνηση της Συρίας παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη Manbij", δήλωσε ο Aron Lund  του Century Foundation Άρον Λουντ. "Σήμερα είδαν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη ρωσική στήριξη ως ευκαιρία να το πράξουν".

Oι ρώσοι πέρασαν τον Ευφράτη

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.
«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.
Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μετά την συμφωνία που σύναψαν οι κουρδικές δυνάμεις με την συριακή κυβέρνηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τον στρατό τους από το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.
 
Συνάντηση Erdogan και Pence

Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα συναντηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Pence , τον οποίο στέλνει ο αμερικανός πρόεδρος Trump  για να αποσπάσει μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.
Ο Erdogan ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Pence και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους τούρκους ομολόγους τους, «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.
Ο ΥΠΕΞ Pompeoδήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan είναι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Pompeo δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Pence  έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Pompeo σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Pompeo στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.
«[Ο Erdogan πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία», είπε ο Pompeo. «Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι».
Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Erdogan την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Pompeo είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Τελεσίγραφο στους Κούρδους

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι ‘’τρομοκράτες’’ πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.
«Όταν οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία, τότε θα τελειώσει και η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» διεμήνυσε.
Ο ίδιος απέρριψε για ακόμα μία φορά κάθε πρόταση για διαμεσολάβηση με τους Κούρδους, κάτι που είχε προτείνει και ο Trump.
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ποτέ στην ιστορία της δεν κάθισε στο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες, δεν ψάχνουμε μεσολαβητή γι’ αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία ποτέ δεν διέπραξε σφαγή αμάχων στην ιστορία της και ποτέ δεν θα το κάνει, πρόσθεσε ο Erdogan, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες» φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους που δημοσιεύθηκαν από «μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τάσσονται υπέρ του ΡΚΚ».
«Αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την Τουρκική εισβολή…
Κοιτάξτε την Παλαιστίνη όπου σχεδόν κάθε μέρα αθώοι ανθρώποι σκοτώνονται κάτω από την μύτη σας» δήλωσε ο Erdogan.
Απευθυνόμενος στη Δύση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους επικριτές του, ο πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε ότι κάποια στιγμή «θα βρουν μπροστά τους» αυτά που κάνουν.
«Κάποια μέρα βόμβες θα πέφτουν στις χώρες σας μέσα στα σύνορά σας, σκοτώνοντας τους πολίτες σας που θα τρέμουν από τους βομβιστές αυτοκτονίας και τις τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης