Ηλεκτρισμός

Προς απεργία οι συντεχνίες της ΑΗΚ - Εντός της ημέρας οι αποφάσεις

Προς απεργία οι συντεχνίες της ΑΗΚ - Εντός της ημέρας οι αποφάσεις
Οι τέσσερις συντεχνίες, θεωρούν ότι υπάρχει «μονομερής και εξόφθαλμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και υπαναχώρηση του Διοικητικού Συμβουλίου»
Γενικές συνελεύσεις για σήμερα συγκάλεσαν οι τέσσερις συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού με σκοπό τις αποφάσεις για δυναμικά μέτρα. Οι συνελεύσεις συγκλήθηκαν αμέσως μετά την πάροδο του πρόσθετου χρόνου που ζήτησε ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού, για να απαντήσει στις συντεχνίες για σειρά ζητημάτων που έθεσαν.  Μετά από τις συνελεύσεις που θα γίνουν για τα μέλη της ΕΠΟΠΑΗ στα γραφεία της ΣΕΚ, για τα μέλη της ΣΥΔΗΚΕΚ στα γραφεία της ΠΕΟ και για τα μέλη της ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ στα κεντρικά γραφεία ΑΗΚ στη Λευκωσία,  θα ακολουθήσουν αμέσως συνεδρίες των γενικών συμβουλίων των συντεχνιών για τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.  Οι συντεχνίες θεωρούν ουσιαστικά ότι με τη σιωπή του δ.σ. έλαβαν αρνητικές απαντήσεις και στις συνελεύσεις «θα μελετήσουν τα δεδομένα ως έχουν σήμερα». 
Να σημειωθεί ότι, το δ.σ. της ΑΗΚ, το οποίο είχε ορίσει ad hoc επιτροπή η οποία είχε επαφές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, είχε απαντήσει στα ζητήματα που έθεσαν οι συντεχνίες. Επίσης, υπήρξαν απευθείας συναντήσεις του προέδρου του δ.σ. και του γενικού διευθυντή της ΑΗΚ με τις συντεχνίες, που δεν έδωσαν όμως λύση στη διαφορά. Ωστόσο, οι συντεχνίες έκριναν ότι οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές. 
Οι τέσσερις συντεχνίες, θεωρούν ότι υπάρχει «μονομερής και εξόφθαλμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και υπαναχώρηση του Διοικητικού Συμβουλίου». Οι συντεχνίες ΑΗΚ, έχουν θέσει δύο θέματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους και άλλα που κρίνουν ότι αφορούν τη βιωσιμότητα του ημικρατικού οργανισμού. Στα άμεσα συντεχνιακά θέματα, περιλαμβάνεται το αίτημα για αποκατάσταση των αποκοπών στους μισθούς με βάση και τις δικαστικές αποφάσεις, όπως και το ζήτημα της διατήρισης των εισφορών του Οργανισμού στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μη εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου για το ΓεΣΥ. Σε σχέση με τα επιχειρησιακά θέματα, οι συντεχνίες θεωρούν ως εκ των ων ουκ άνευ, την απόρριψη του νομοσχεδίου για τη μερισματική πολιτική που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει και σε αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρισμού. Ακόμα, θεωρούν ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου και εγκατάσταση αντιρυπαντικών τεχνολογιών στο Βασιλικό, ενώ θεωρούν ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να συμμετάσχει στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου, μόνο αν υπάρξει απόφαση για μεταφορά φυσικού αερίου και στη Δεκέλεια. 

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης