Διεθνή

Η σημασία της Mανμπίτζ και η συμμμαχία Άσσαντ με Ρώσους - Δυσκολεύει για τον Ερντογάν που δεν δέχεται εκεχειρία

Η σημασία της Mανμπίτζ και η συμμμαχία Άσσαντ με Ρώσους - Δυσκολεύει για τον Ερντογάν που δεν δέχεται εκεχειρία
Ο Άσσαντ θέλει τον έλεγχο της πόλης για πολλούς λόγους
Δύσκολα εξελίσσεται η κατάσταση για τον Ερντογάν καθώς η αποχώρηση των Αμερικανών από την Mανμπίτζ έχει ανοίξει την όρεξη της συμμαχίας Ρώσων και Άσσαντ για επανάκτηση του ελέγχου της στρατηγικής πόλης, που έχει μεγάλη σημασία.
Οι Ρώσοι έχουν αναλάβει πλέον τον ρόλο σταθμάρχη στην περιοχή μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.
Η Μαμπίτζ έχει μεγάλη σημασία γιατί βρίσκεται στην Βόρεια Συρία σαν διαμετακομιστικό κέντρο, συνδέεται με την εθνική οδό Μ4, που ολοκληρώνει την μεταφορά εμπορευμάτων από το δυτικό λιμάνι της Λατάκια με το Αλέπο, την Ράκα και την πλούσια σε πετρέλαιο Deir Az Zor i.
Αν ο Άσσαντ ελέγξει αυτή την οδό θα μπορέσει να ανακτήσει την δυνατότητα για ανάκαμψη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας, σύμφωνα με το Aljazzera.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας είχε για χρόνια στόχο την ανάκτηση της Μαμπίτζ και η αποχώρηση των Αμερικανών έκανε δυνατή μια τέτοια εξέλιξη σε συνεργασία με τους Ρώσους.

Αλλαγή σχεδίων για Erdogan

Ίχνη αλλαγής σχεδίων και οπισθοχώρησης για την κατάληψη του Μανμπίτζ και του Κομπάνι έδειξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι επιμένει ότι δε θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη Βόρεια Συρία.
«Για μένα δεν είναι αρνητική εξέλιξη να μπουν οι δυνάμεις του καθεστώτος (Aσαντ) στο Μανμπίτζ. Αφού στην πραγματικότητα είναι δικά τους εδάφη. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι να φύγουν από εκεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Εγώ είπα στον Πούτιν αν εσείς θα απομακρύνετε τους τρομοκράτες τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τrump θα συζητήσει με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την κατάσταση στη Συρία

Οι επικεφαλής τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και οι πρόεδροι των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με συνεργάτες των κοινοβουλευτικών.
Προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος της Γερουσίας, η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και οι προεδρεύοντες και κορυφαία στελέχη των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο σωμάτων, εξήγησαν οι πηγές αυτές.
Η συνάντηση καταγράφεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις που εκφράζονται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να εξαπολύσει την περασμένη εβδομάδα επίθεση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών οι οποίες πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μαζί με τον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική διοίκηση.
Νωρίτερα την Τρίτη, Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προσυπέγραψαν ψήφισμα που εναντιώνεται στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.
Σε ανακοίνωσή τους με την οποία παρουσιάζεται το ψήφισμα, η Πελόσι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν εξάλλου πως «μολονότι ασφαλώς χρειαζόταν, ένα πακέτο κυρώσεων από μόνο του δεν αρκεί» για να αποτραπεί η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας της τουρκικής εισβολής.

Ισχυρή αντίσταση των Κούρδων στην Ras al Ain - Μαίνονται οι μάχες στην Manbij

Οι Κούρδοι μαχητές προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν την Ras al Ain, πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ras al Ain», όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».
Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.
Στο μεταξύ πιο δυτικά, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη Manbij.
Συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Αssad.
Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.
Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ras al Ain.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης