Ενέργεια

Βιομηχανία: Μηδενικό αντίκρισμα στο ενεργειακό κόστος από τα συμβόλαια forward χωρίς φυσική παράδοση

Βιομηχανία: Μηδενικό αντίκρισμα στο ενεργειακό κόστος από τα συμβόλαια forward χωρίς φυσική παράδοση
Οι μεγάλοι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες ότι θα καθυστερήσει η προθεσμιακή αγορά, με προϊόντα φυσικής παράδοσης
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων ηλεκτρισμού χωρίς φυσική παράδοση.
Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν απαντά στο πρόβλημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την παραγωγή, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι θα καθυστερήσει η καθιέρωση της προθεσμιακής αγοράς με προϊόντα φυσικής παράδοσης στο πλαίσιο του Target Model.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού είναι από τις ακριβότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ/MWh, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κατά 30 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με γειτονικές χώρες με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ/MWh υψηλότερα από αυτή της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ/MWh υψηλότερα από της Ιταλίας.

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το β τρίμηνο του 2019 και αναδεικνύουν αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ως γνωστόν ζητούν την επέκταση για μια τριετία του μηχανισμού της διακοψιμότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Ελλάδας στο β τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ/MWh όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ/MWh.

Πιθανή η χρονική μετάθεση των προϊόντων φυσικής παράδοσης

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς χρηματοοικονομικών προϊόντων η οποία θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ή αρχές Μαρτίου, επιδιώκεται να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ωστόσο οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας που δεν είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και αναμένουν τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς ρεύματος με συμβόλαια φυσικής παράδοσης, θεωρούν ότι η δημιουργία μιας καθαρά χρηματοοικονομικής αγοράς θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αγορά προθεσμιακών προϊόντων, η οποία αφού δεν είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το γράμμα του νόμου του Target Model, είναι πολύ πιθανόν να μετατεθεί και για μετά τον Ιούνιο του 2020 .
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η προθεσμιακή συμβολαίων χωρίς φυσική παράδοση θα παράσχει τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου στους προμηθευτές, χωρίς πάντως να δίνουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια αισθητά πιο ανταγωνιστικού κόστους από την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Η βιομηχανία που ππαρακολουθεί στενά τις εξελίξεις θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς φυσική παράδοση δεν αποτελεί λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης