Α.Cammisecra (CEO Enel Green Power): Εφικτή η ενίσχυση των ΑΠΕ στο 35% έως το 2030

Α.Cammisecra (CEO Enel Green Power): Εφικτή η ενίσχυση των ΑΠΕ στο 35% έως το 2030
Η εταιρεία ενδιαφέρεται για έργα αποθήκευσης ηλ. ενέργειας, αν το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν
Η Enel θα ενδιαφερόταν να επενδύσει σε έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, πέρα από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, εάν δημιουργηθεί το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο και το επιτρέψουν οι συνθήκες της εγχώριας αγοράς, όπως σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, Antonio Cammisecra, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του αιολικού έργου που υλοποίησε η ελληνική θυγατρική της εταιρείας, Enel Green Power Hellas, στον Καφηρέα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον CEO της ιταλικής εταιρείας, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την άνοδο του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% έως το 2030, καθώς ο στόχος αυτός είναι εφικτός τόσο από τεχνολογικής όσο και από χρηματοδοτικής άποψης.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός διεκπεραίωσης των ρυθμιστικών και αδειοδοτικών διαδικασιών για τη δημιουργία νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τον βαθμό στον οποίο η γραφειοκρατία συνιστά εμπόδιο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας, επισήμανε πως όντως καθυστερεί τις διαδικασίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ανάλογα (ή και μεγαλύτερα) προβλήματα δεν υπάρχουν και σε άλλες χώρες.
Πάντως, επισήμανε πως αποτελεί το σημαντικότερο πρόσκομμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της χώρας μας έως το τέλος της επόμενης 10ετίας.

Στήριξη από την ελληνική πολιτεία για το έργο του Καφηρέα

Εξάλλου, όπως επισήμανε, μπορεί το 2030 να μοιάζει ένας μακρινός χρονικός ορίζοντας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ κοντά. Επομένως, πρέπει να «τρέξει» όσο το δυνατόν συντομότερα η υλοποίηση έργων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της Enel Green Power, η Ελλάδα ήθελε το έργο του Καφηρέα, αφού η θυγατρική της είχε υποστήριξη από τις τράπεζες, τους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία.
«Κάθε φορά που αντιμετωπίζαμε κάποιο πρόβλημα στο έργο, είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους φορείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.  
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε δυσμενή συγκυρία για το πρότζεκτ, το οποίο βρισκόταν τότε σε φάση κατασκευής.
Παρ' όλα αυτά, η Enel Green Power έμεινε στην Ελλάδα και ανέπτυξε το έργο του Καφηρέα, παρά την οικονομική ύφεση.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης